Υγεία

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα επίπεδα νικοτίνης στον οργανισμό

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι η νέα τάση που κερδίζει έδαφος εξίσου καπνιστές και μη καπνιστές. Πρόκειται για όσους επιθυμούν την απόλαυση της νικοτίνης και των διαφόρων γεύσεων χωρίς τις επιβαρυντικές για την υγεία επιδράσεις που έχει το κανονικό τσιγάρο. Το άτμισμα, όπως είναι ο πιο σωστός όρος, προσφέρει μια απόλαυση μοναδική που μπορεί μάλιστα να προσαρμοστεί στις απόλυτα ιδιαιτερότητες κάθε ανθρώπου. Είναι πολύ σπάνιο να βρείτε δύο ατμιστές που να καπνίζουν ακριβώς το ίδιο άρωμα, στις ίδιες συγκεντρώσεις και με τον ίδιο εξοπλισμό. Βρείτε τα επίπεδα της νικοτίνης που σας ταιριάζουν και απολαύστε ακίνδυνα.

Στο ηλεκτρονικό τσιγάρο τα πάντα σχεδόν μπορούν να ρυθμιστούν: Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα διαθέτουν ένα σπείραμα που θερμαίνεται και ατμοποιεί το έλαιο αλλά υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι. Οι αμπούλες ελαίου έχουν διαφορετική συγκέντρωση νικοτίνης και διαφορετικό άρωμα. Η αντίσταση του σπειράματος καθορίζει την ποιότητα, την ισχύ και την θερμοκρασία του ατμού. Και φυσικά, το είδος της συσκευής δημιουργεί μικροδιαφορές αναλόγως του αν λειτουργεί με φυτίλι ή το έλαιο εναποτίθεται κατευθείαν πάνω στο σπείραμα.

ατμισμα

Από φυσιολογική άποψη, πρέπει να γνωρίζεται ότι η  προσλαμβάνεται με διάφορους τρόπους και ο τρόπος πρόσληψης καθορίζει την ταχύτητα απορρόφησης από τον οργανισμό. Καθόλου τυχαία, στην αγορά πάντα κυκλοφορούσαν διαφορετικά καπνικά προϊόντα. Ο καπνός μπορεί να μασηθεί, να καεί και να εισπνευστεί, να εκχυλιστούν τα συστατικά του και να παραχθεί ένα επιδερμικό επίθεμα, ή να παραχθεί ένα έλαιο όπως στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και να εξατμιστεί. Όπως είναι προφανές, η εισπνοή καπνού ή ατμού προσφέρει την ταχύτερη μεταφορά της νικοτίνης στο σώμα και την άμεση αύξηση της συγκέντρωσης της.

Αν και δεν είναι προφανές για όσους δεν είναι μυημένοι, η πρώτη επιλογή αφορά την τιμή των Ohm της συσκευής που καθορίζει, φυσικά, και την επιλογή της κατάλληλης μπαταρίας. Αν είστε από αυτούς που θέλουν να αισθάνονται σιγουριά επιλέξτε τη λύση της εφεδρικής μπαταρίας. Αν σας ενδιαφέρει πρωτίστως η αισθητική και το στιλ, διαλέξτε μια κομψή συσκευή που να μοιάζει με το κανονικό τσιγάρο. Να γνωρίζεται, ωστόσο, ότι σε κάθε περίπτωση τα υψηλά Ohm θα φθείρουν την μπαταρία πιο γρήγορα.

Η αναφορά στην επιλογή των Ohm γίνεται γιατί ενώ δεν επηρεάζουν την χροιά της γεύσης, καθορίζουν σημαντικά την ένταση. Με απλά λόγια, τα Ohm καθορίζουν το πόσο δυνατή θα είναι η δόση. Το τσιγάρο μπορεί να είναι ελαφρύ, να είναι δυνατό, να είναι υγρό ή ξηρό, ο ατμός μπορεί να είναι πυκνός ή αραιός, θερμός ή ψυχρότερος, και σε συνδυασμό με τα επίπεδα νικοτίνης επηρεάζει όλη την εμπειρία του τσιγάρου.

Ανάμεσα, λοιπόν, στα πολλά που πρέπει να γνωρίζετε για το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι η συγκέντρωση της νικοτίνης που συνήθως μετριέται σε χιλιοστά του γραμμαρίου νικοτίνης προς χιλιοστά του λίτρου (mg/mL). Τα διάφορα προϊόντα ατμίσματος και ειδικά οι αμπούλες αναγράφουν την συγκέντρωση αυτή πάνω στη συσκευασία και είναι το πρώτο πράγμα που θα κληθείτε να επιλέξετε. Εδώ πρέπει να γνωρίζεται ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές είναι εξειδικευμένοι σε προϊόντα με υψηλή συγκέντρωση νικοτίνης, κάτι που προσδιορίζονται στο εύρος μεταξύ 36 και 42 mg/mL. Λιγότεροι είναι αυτοί παράγουν και εμπορεύονται αμπούλες με χαμηλότερες συγκεντρώσεις, συνήθως 0-12 mg/mL. Το θέμα, ωστόσο, είναι πως εσείς θα επιλέξετε τη συγκέντρωση νικοτίνης που είναι κατάλληλη για σας.

ηλεκτρονικο τσιγαρο ατμισμα

Στα παραδοσιακά καπνικά προϊόντα δεν υπάρχει προκαθορισμένη ή συνηθέστερη συγκέντρωση νικοτίνης. Το περιεχόμενο κυμαίνεται μεταξύ 4 και 14mg αλλά τα περισσότερα προϊόντα περιέχουν διάφορα πρόσθετα που τροποποιούν την εμπειρία του καπνίσματος. Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι ότι η συγκέντρωση νικοτίνης στα διάφορα καπνικά προϊόντα αυξάνει κάθε χρόνο και όλο και περισσότερες εταιρείες λανσάρουν προϊόντα με μεγάλες συγκεντρώσεις. Η διαφορά, ωστόσο, μεταξύ του ηλεκτρονικού τσιγάρου και του παραδοσιακού τσιγάρου είναι πως, σε ότι αφορά τη νικοτίνη, οι συγκεντρώσεις είναι προκαθορισμένες και οι τιμές αναφοράς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να προσδιορίσετε ακριβώς τα επίπεδα που σας προσφέρουν την απόλαυση που θέλετε. Αυτό φυσικά χρειάζεται αρκετές δοκιμές μέχρι να βρείτε τη συγκέντρωση που σας ταιριάζει καλύτερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο πιο εξελιγμένο είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο που χρησιμοποιείται τόσο πιο εύκολα μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικές συγκεντρώσεις μέχρι να καταλήξετε. Αν χρησιμοποιείται ακόμα τα E-cigs, τότε μπορείτε να δοκιμάστε cartomizer διαφορετικών συγκεντρώσεων ξεκινώντας από τις μικρότερες συγκεντρώσεις και δοκιμάζοντας ολοένα και μεγαλύτερες.  Από την άλλη πλευρά, το ίδιο το ηλεκτρονικό τσιγάρο επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα σε ότι αφορά τη συγκέντρωση της νικοτίνης. Δηλαδή δύο προϊόντα με την ίδια συγκέντρωση νικοτίνης μπορούν να δίνουν διαφορετική αίσθηση ανάλογα αν πρόκειται για ένα Ego ή ένα Mod. Φυσικά μεταξύ παρεμφερών συσκευών δεν θα πρέπει να περιμένετε μεγάλες διαφορές στην απόδοση της νικοτίνης.

Αν, ωστόσο, χρησιμοποιείται Ego τότε μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικές αμπούλες και να φτιάξετε τις δικές σας , ώστε να έχετε ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια στο περιεχόμενο της νικοτίνης που θέλετε. Φυσικά, τις μεγαλύτερες δυνατότητες πειραματισμού δίνουν τα Mod στα οποία μπορείτε να ρυθμίσετε με ακρίβεια τις συγκεντρώσεις στη δεξαμενή και μικρότερη παρεμβολή της αντίστασης στη γεύση.

νικοτίνη

Η συγκέντρωση της νικοτίνης που δίνει τη μεγαλύτερη ικανοποίηση στο άτμισμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το σωματικό βάρος, τις συνήθειες του χρήστη, διάφορους βιολογικούς παράγοντες και του τρόπου ζωής. Ωστόσο οι περισσότεροι ξεκινάνε από τα 12-18mg/mL και αναλόγως μειώνουν ή αυξάνουν την συγκέντρωση μέχρι να βρουν την ιδανική. Αν είστε περιστασιακός καπνιστής ξεκινήστε από μια χαμηλή συγκέντρωση όπως τα 6 mg/mL. Αν είστε μανιώδης καπνιστής ξεκινήσετε από τα 36-42mg/mL και προσπαθήστε να κατέβετε.

Το μίνιμουμ είναι φυσικά τα 0 mg/mL Οι αμπούλες αυτές είναι το τελικό στάδιο όσων ατμίζουν για να κόψουν το συμβατικό τσιγάρο. Επίσης είναι κατάλληλες για όσους έχουν συνηθίσει να κρατάνε στα χέρια τους ένα τσιγάρο και δεν μπορούν να αποβάλλουν την συνήθεια. Στον αντίποδα, το μάξιμουμ είναι τα 36 mg/ml και αφορά μανιώδεις καπνιστές που δεν θέλουν να αποβάλουν τη συνήθεια, αλλά δεν θέλουν και τις επιπτώσεις του τσιγάρου στην υγεία τους.

Εν κατακλείδι, και με την προϋπόθεση ότι δεν ανήκετε στις παραπάνω ακραίες περιπτώσεις, εσείς καλείστε να επιλέξετε πρώτα συσκευή με βάση της ιδιαιτερότητες σας, και μετά να δοκιμάσετε αμπούλες με διαφορετικές συγκεντρώσεις νικοτίνης μέχρι να βρείτε την ιδανική. Αν και είναι σχετικά πολύπλοκο σκεφτείτε ότι στο τέλος θα έχετε ένα τσιγάρο ακριβώς όπως το θέλετε, κάτι που ουσιαστικά ήταν αδύνατο με τα παραδοσιακά καπνικά προϊόντα που πιθανώς να χρησιμοποιούσατε παλιότερα.