Υγεία

Ακουστικά βαρηκοΐας: Πώς μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμάστε καλύτερα

Το να μην κοιμάστε καλά έχει ιδιαίτερα επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωτικότητά σας. Η κακή ποιότητα ύπνου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ένας εκ των οποίων, όσο και αν σας ακούγεται περίεργο, είναι η απώλεια ακοής. Μπορεί να νομίζετε ότι το να μην ακούτε καλά θα σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα, αφού δεν θα έρχεστε σε επαφή με πολλούς ήχους, όμως δυστυχώς συμβαίνει το αντίθετο.

Διαβάστε παρακάτω πώς συνδέεται η απώλεια ακοής με τον ανήσυχο ύπνο ή ακόμα και την αϋπνία, αλλά και πώς μπορείτε να βοηθηθείτε εύκολα και αποτελεσματικά με ακουστικά βαρηκοΐας.

Πώς επηρεάζει η απώλεια ακοής τον ύπνο;

απωλεια ακοης υπνος

Παρά το γεγονός ότι αισθάνεστε κουρασμένοι όλη την ημέρα και είστε εξαντλημένοι όταν πέφτετε στο κρεβάτι, εξακολουθείτε να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε. Μήπως αυτό το πρόβλημα έχει χρονικά την αφετηρία του όταν ξαφνικά η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το τηλέφωνο έγιναν πιο απόμακροι ήχοι, δύσκολοι να τους ακούσετε; Είναι τεκμηριωμένο ότι τα άτομα που πάσχουν από απώλεια ακοής συχνά δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Αυτό συμβαίνει για τους εξής λόγους:

  • Ο εγκέφαλός, όταν παρατηρείται απώλεια ακοής, πιέζεται συνεχώς να αντλήσει πληροφορίες που δεν υπάρχουν γύρω του. Εάν ο εγκέφαλός σας προσπαθεί να ακούσει, ενώ προσπαθείτε να κοιμηθείτε, ο ύπνος διαταράσσεται. Αντί δηλαδή ο νους και το σώμα να ησυχάσουν, επειδή υπάρχει ησυχία, αντίθετα ο εγκέφαλος νομίζει ότι πρέπει να καταβάλλει περισσότερη προσπάθεια, για να ακούσει, και βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση.
  • Η απώλεια ακοής σχετίζεται με την κατάθλιψη και η κατάθλιψη οδηγεί σε χημικές ανισορροπίες στον εγκέφαλο που διαταράσσουν τον κύκλο του ύπνου. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο και το να αποκοιμηθείτε, αλλά και το να μείνετε κοιμισμένοι.
  • Οι εμβοές μπορεί να σας κάνουν να ακούτε κουδούνισμα, χτύπημα και βουητό, κάτι που φυσικά σας κάνει να χάσετε τον ύπνο σας. Έτσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, επειδή η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα των εμβοών.

Πώς μπορούν τα ακουστικά βαρηκοΐας να βελτιώσουν τον ύπνο σας;

καλυτερος υπνος

Αν πάσχετε από απώλεια ακοής, τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να διαχειριστούν διάφορα προβλήματα που επιδεινώνουν την αϋπνία σας. Συγκεκριμένα, βοηθούν με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Τα ακουστικά βαρηκοΐας καθιστούν ευκολότερη τη διατήρηση των κοινωνικών σχέσεων σας και την επαφή σας με άλλους ανθρώπους. Έτσι, τα συμπτώματα κατάθλιψης υποχωρούν και μπορείτε να κοιμηθείτε πιο ήρεμα.
  • Ανάλογα από την αιτία και τη φύση της εμβοής, τα ακουστικά βαρηκοΐας παρέχουν έναν πρακτικό τρόπο αντιμετώπισης του βουητού και του κουδουνίσματος μέσα στα αυτιά σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να σπάσετε το φαύλο κύκλο και να κοιμηθείτε ποιοτικά.
  • Τα ακουστικά βαρηκοΐας επαναφέρουν στον εγκέφαλό σας τα ερεθίσματα ακοής. Έτσι, αυτός δεν είναι σε συνεχή εγρήγορση και όταν υπάρχει πράγματι ησυχία, καταλαβαίνει ότι είναι ώρα να αποκοιμηθεί.

Να σημειώσουμε ότι τα ακουστικά βαρηκοΐας δεν πρέπει να φοριούνται τη νύχτα. Όμως, αν φοριούνται όλη την ημέρα, βελτιώνουν σημαντικά την απώλεια ακοής, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να μην υποφέρει από συνεχή ανησυχία και εγρήγορση, για να βρει ακουστικά ερεθίσματα.