Σπίτι

Ανακαίνιση σπιτιού: οι 4 τάσεις που θα μας απασχολήσουν το 2020

Η ανακαίνιση σπιτιού είναι όπως η μόδα. Επηρεάζεται από διάφορα trends που αλλάζουν συνεχώς και αποτυπώνουν τη γενικότερη αισθητική στον κλάδο. Η αισθητική είναι ένα αρκετά θολό concept, το οποίο συγκεκριμενοποιείται από διάφορες παραμέτρους που συχνά κανείς δεν ξέρει πώς διαμορφώθηκαν. Το θέμα είναι ότι το να είναι κανείς στη μόδα, είτε αυτό αφορά την εσωτερική διακόσμηση και διαρρύθμιση του σπιτιού του είτε τον τρόπο που ντύνεται, δεν είναι κάτι εύκολο. Απαιτεί συνεχή ενημέρωση για τις νέες τάσεις που αναδύονται και ζητούν την προσοχή μας.

Για το 2020, λοιπόν, τη χρονιά που βρίσκεται στο τέλος μιας δεκαετίας και στο κατώφλι μιας άλλης, θα κυριαρχήσουν οι ακόλουθες τάσεις στην ανακαίνιση σπιτιού:

Συνδυασμός υλικώνσαλόνι με τοίχο από τούβλά

Η εποχή που μόνο ένα υλικό ήταν το βασικό στο σπίτι και έπρεπε από την αρχή ήδη της ανακαίνισης να επιλέξουμε ανάμεσα στο μάρμαρο, το γρανίτη, το ξύλο ή το αλουμίνιο έχει παρέλθει πλέον. Η ελευθερία που παρατηρείται γενικά στο design και τη μόδα μας δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε διαφορετικές αισθητικές παρεμβάσεις και να συνδυάσουμε υλικά, χρώματα και γραμμές. Το απροσδόκητο αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ζητούμενο και το mix’ n’ match βασιλεύει, βοηθώντας μας να ξεφύγουμε από τις ταμπέλες και τη διάκριση μεταξύ κλασικού και μοντέρνου.

Περισσότεροι αποθηκευτικοί χώροιβιβλιοθήκη γεμάτη βιβλία

Με τις ανάγκες μας να μεγαλώνουν κάθε μέρα και τα σπίτια να μοιάζουν ολοένα και πιο μικρά, ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις, για να χωρέσουν όλα όσα θέλουμε εκεί που τα θέλουμε, το βάρος πέφτει στους αποθηκευτικούς χώρους σε όλα τα δωμάτια. Οι έξυπνες λύσεις αποθήκευσης μπορούν να προσφέρουν χώρο ακόμα και σε μέρη που δεν το είχαμε καν φανταστεί. Στόχος είναι οι λύσεις αποθήκευσης να συνδυαστούν με την υψηλή αισθητική και να γεμίσουν θαλπωρή αλλά και άνεση το σπίτι. Έτσι, οι σύγχρονες ανακαινίσεις κατοικιών θέτουν ως πρωταρχικό αυτόν το στόχο σε όλα τα επίπεδα, αξιοποιώντας τις κάθετες διαστάσεις στο έπακρο.

Industrial designσαλόνι με τοίχο από τσιμέντο

Η βιομηχανική αισθητική δεν είναι καινούρια τάση, όμως πλέον θα μπορούσαμε χαρακτηριστικά να πούμε ότι είναι η μόνη ενιαία τάση. Αν κανείς δεν υιοθετήσει το mix’ n’ match, όπως προτάθηκε παραπάνω, και προτιμάει ένα απόλυτα συνεκτικό σύνολο, τότε αναγκαστικά στις μέρες μας θα κινηθεί στην industrial αισθητική. Μεταλλικά ράφια, χάλκινες λεπτομέρειες, δάπεδο από γρανίτη, ανοξείδωτο ατσάλι και σκούρα χρώματα στις αποχρώσεις του γκρι είναι τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του στυλ.

Ενιαίοι χώροιλουξ σπίτι με ακριβό γούστο

Αντί να επιδιώκονται μικροί χωρισμένοι χώροι, όπως ήταν το ιδανικό στον προηγούμενο αιώνα, βάση δίνεται στους ενιαίους χώρους, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από ομοιομορφία. Δηλαδή δεν πέφτουν μόνο οι τοίχοι, αλλά γίνονται πιο ρευστά τα όρια. Το σαλόνι γίνεται ένα με την κουζίνα και το γραφείο δεν διαχωρίζεται από το καθιστικό παρά μόνο με έπιπλα ή χαλιά. Επιλέγονται παρόμοια υφάσματα και διακοσμητικά στοιχεία, ώστε όλο το σπίτι να διέπεται από την ίδια αισθητική και να δίνεται η αίσθηση της αρμονίας και της ροής.