Οι επαγγελματικές κουζίνες διαφέρουν σε πολλά πράγματα από τις οικιακές. Δεν είναι μόνο η ισχύς τους και η δυνατότητά τους να μαγειρεύουν πολλά πιάτα και μεγάλες ποσότητες φαγητού.
Η διαφορά τους είναι και ποιοτική, καθώς έχουν πιο αποδοτική λειτουργία για πιο ομοιόμορφο και γρήγορο ψήσιμο. Επιπλέον, διαθέτουν και εξειδίκευση με προγράμματα, αξεσουάρ ή ακόμα και ξεχωριστές συσκευές ανάλογα με το είδος του φαγητού. Συνεπώς, είναι απαραίτητες σε έναν επαγγελματικό χώρο, όπως οι επιχειρήσεις εστίασης.
Κατά την αγορά μιας επαγγελματικής κουζίνας, πρέπει να προσέξετε αρκετά πράγματα, ώστε να επιλέξετε την πλέον κατάλληλη, η οποία θα ταιριάζει στις ανάγκες της επιχείρησής σας, αλλά και στον διαθέσιμο χώρο.
Ας τα δούμε παρακάτω αναλυτικά:
- Πηγή ισχύος: Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος είναι σωστά διαμορφωμένος για φυσικό αέριο ή / και ηλεκτρικό. Εάν χρησιμοποιείτε αέριο, πρέπει να έχετε αγωγό φυσικού αερίου ή δεξαμενή προπανίου για παροχή καυσίμου. Εάν ο φούρνος είναι ηλεκτρικός, πιθανότατα θα χρειαστείτε 240 Volt. Εάν δεν είστε σίγουροι για την παροχή ρεύματος, καλό είναι να ζητήσετε από έναν ηλεκτρολόγο να ελέγξει την καλωδίωση.
- Απορροφητήρας: Ο επαγγελματικός απορροφητήρας κρίνεται απαραίτητος για επαγγελματικούς χώρους, στους οποίους γίνεται προετοιμασία μεγάλης ποσότητας φαγητών.
- Αντοχή κτιρίου: Οι επαγγελματικές κουζίνες έχουν μεγάλο βάρος, οπότε είναι απαραίτητο να γνωρίζετε ότι το κτίριο μπορεί να τις αντέξει, ειδικά αν η επιχείρηση βρίσκεται σε όροφο.
- Διαστάσεις: Εκτός από τις διαστάσεις του χώρου, στον οποίο θα τοποθετηθεί η κουζίνα, θα πρέπει να μετρήσετε και τις διαστάσεις της πόρτας, από την οποία θα περάσει.
- Στυλ μαγειρέματος: Ένα βασικό χαρακτηριστικό των επαγγελματικών κουζινών είναι ότι βγαίνουν σε διάφορα εξειδικευμένα μοντέλα. Έτσι, είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον σεφ τι συσκευές ακριβώς χρειάζεται. Χρειάζεται έναν φούρνο για όλα τα φαγητά ή περισσότερους ανάλογα με το πιάτο (π.χ. πίτσα, ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα, κρέας κλπ);
- Διαθέσιμος χώρος: Ο διαθέσιμος χώρος θα επηρεάσει και το είδος του φούρνου που θα αγοράσετε. Μπορείτε να επιλέξετε μια μεγάλη κουζίνα που περιέχει όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα ή να έχετε πολλές μικρές συσκευές, τοποθετημένες σε κομβικά σημεία ανάλογα με τη λειτουργία της κουζίνας.
- Κόστος: Οι επαγγελματικές κουζίνες αποτελούν μια σημαντική επένδυση για την επιχείρηση, όμως υπάρχει μεγάλη ποικιλία τιμών. Αυτή που θα επιλέξετε εξαρτάται από τον προϋπολογισμό σας, καθώς και από τις απαιτήσεις του μαγειρέματος και του χώρου. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συνυπολογίσει το κόστος συντήρησης, την εγγύηση και τα ανταλλακτικά στο budget σας. Μια πιο ακριβή κουζίνα μπορεί υπό προϋποθέσεις να συμφέρει μακροπρόθεσμα περισσότερο από μια πολύ φθηνή με αμφίβολη ποιότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συμφέρει και η αγορά μεταχειρισμένου επαγγελματικού εξοπλισμού, εφόσον τα τεχνικά χαρακτηριστικά, η εγγύηση και η τεχνική υποστήριξη είναι εξασφαλισμένες.