Σπίτι

Επισκευές ψυγείων: Γιατί η πόρτα είναι ζεστή;

Δεν είναι ασυνήθιστο σε ορισμένες φάσεις το εξωτερικό του ψυγείου να είναι λίγο ζεστό. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε ότι η πόρτα του ψυγείου είναι ασυνήθιστα ζεστή αυτό μπορεί να υποδεικνύει πρόβλημα. Προτού καλέσετε τον ειδικό στις επισκευές ψυγείων, καλό είναι να γνωρίζετε ποιες είναι οι πιθανές αιτίες για το πρόβλημα και πώς μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε ακόμη και μόνοι σας.

Χέρι ανοίγει πόρτα γεμάτου ψυγείου

Προσωρινή ζέστη

Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο η ζέστη που αισθάνεστε στην αφή, όταν ακουμπάτε την πόρτα του ψυγείου, να είναι παροδική καθαρά και μόνο επειδή δουλεύει το μοτέρ του ψυγείου. Αυτό μπορεί να συμβεί και αν ανοίγετε συχνά την πόρτα του, το παραφορτώνετε με ζεστά φαγητά ή όταν η θερμοκρασία του χώρου είναι πολύ υψηλή.

Αν, όμως, αυτή η ζέστη στο εξωτερικό του ψυγείου διαρκεί για πάνω από 24 ώρες, τότε πιθανότατα υπάρχει κάποια βλάβη που πρέπει να επισκευαστεί, πριν γίνει χειρότερη και πιο δαπανηρή.

Θερμάστρα

Ορισμένα παλαιότερα μοντέλα, όπως αυτά που κατασκευάζονταν τη δεκαετία του ‘80, ήταν εξοπλισμένα με θερμάστρες. Η λειτουργία τους ήταν να εμποδίζουν τη συσσώρευση υγρασίας και την υπερθέρμανση τις ζεστές μέρες.

Λόγω της τοποθέτησης της θερμάστρας κατά μήκος της πόρτας, μερικές φορές αυτή κάνει την πόρτα του ψυγείου ελαφρώς πιο ζεστή, όταν η θερμάστρα είναι ενεργοποιημένη. Εάν έχετε ένα παλαιότερο ψυγείο με αυτό το σύστημα, θα πρέπει να απενεργοποιείτε τη θερμάστρα, όταν παρατηρείτε ότι η θερμοκρασία του ψυγείου αυξάνεται. Για να την απενεργοποιήσετε, θα πρέπει να κλείσετε τον διακόπτη στην “εξοικονόμηση ενέργειας”.

Τεχνικός επισκευάζει συμπυκνωτή

Βρώμικος σωλήνας συμπυκνωτή

Ενώ τα νεότερα ψυγεία συχνά δεν έχουν θερμάστρες, πολλά έχουν τον σωλήνα συμπυκνωτή στις άκρες της πόρτας. Ο σωλήνας αυτός εξυπηρετεί την ίδια βασική λειτουργία με τη θερμάστρα, δηλαδή αποτρέπει τη συσσώρευση υγρασίας στο ψυγείο. Αν στον σωλήνα έχει μαζευτεί πολλή βρομιά, τότε μπορεί αυτός να υπερθερμαίνεται, με αποτέλεσμα να ζεσταίνει τις εξωτερικές πλευρές του ψυγείου.

Για να μπορέσει να καθαριστεί ο σωλήνας, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έμπειρο τεχνικό, που θα αποκτήσει πρόσβαση σε αυτόν χωρίς να βλάψει κάποιο άλλο εξάρτημα του ψυγείου.

Βρώμικα πηνία συμπυκνωτή

Τα πηνία στο πίσω μέρος του ψυγείου μαζεύουν υπερβολικά μεγάλη ποσότητα σκόνης και βρομιάς, με αποτέλεσμα ο ψυχρός αέρας να μη μπορεί να κυκλοφορήσει καλά στο ψυγείο και αυτό να ζεσταίνεται. Το να τα καθαρίσετε είναι κάτι απλό, αφού μπορείτε να το κάνετε τραβώντας το ψυγείο λίγο μπροστά και σκουπίζοντάς τα με ένα καθαρό πανί. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχετε απενεργοποιήσει το ψυγείο, πριν ξεκινήσετε.

Πάντως, η υπερθέρμανση του ψυγείου μπορεί να κρύβει και άλλα, πιο σοβαρά προβλήματα, όπως βλάβη στο μοτέρ ή τον ανεμιστήρα. Γι’ αυτό, αν το πρόβλημα επιμένει, θα πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια από τους εξειδικευμένους τεχνικούς στο service & τις επισκευές του ψυγείων της ομάδας Servicenowathens.com