Αγορές

Η ιστορία των χαλιών και πως φτάσαμε στο σήμερα

Τα χαλιά , με περιοχή προέλευσης την ανατολή και πιο συγκεκριμένα την Περσία, φέρουν την αισθητική και τις μυρωδιές της Ασίας . Οι χώρες της Ανατολής είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τα χαλιά τόσο λόγω αισθητικής όσο και λόγω του πολιτισμού και της αισθητικής όσο και λόγω του πολιτισμού και της θρησκείας τους . Εκεί η αγορά ενός χαλιού είναι μια επένδυση στο χώρο και το χρόνο . Τα χαλιά της ανατολής , σε κάθε ραφή κρύβουν το πολιτισμό τους. Τα πρώτα σχέδια χειροποίητων χαλιών περιέχουν κόμβους και εξωτικά σχέδια των οποίων η αξία ήταν πανάκριβη. Το ίδιο υψηλή αξία έχουν και τα περσικά χαλιά με φίνα σχέδια, υψηλή αρχιτεκτονική και φυσικά με πλούσια ιστορία. Από την άλλη η κύρια χώρα εισαγωγής χαλιών στην Ελλάδα είναι το Ιράν περισσότερο και ύστερα η Περσία.

 

 

Από αρχαιοτάτων χρόνων, το ευρύτερο κοινό των ανατολικών λαών επενδύουν στην πολυτέλεια και την ζεστασιά που προσφέρουν τα χειροποίητα χαλιά. Για τους περισσότερους, τα χαλιά ήταν ένδειξη σεβασμού και πίστης στον πολιτισμό και τη θρησκεία τους ενώ συνάμα ήταν και ένδειξη οικονομικής δύναμη και ταξικής διαφοροποίησης . Από πολύ παλιά, τοποθετούσαν τόσο στις εισόδους των σπιτιών και των παλατιών όσο και στους τοίχους. Χαλιά τεράστιας οικονομικής αξίας με σκοπό να δείξουν στους καλεσμένους τους την οικονομική τους δύναμη και την ταξική τους θέση. Συχνά μάλιστα τα χειροποίητα χαλιά αποτελούσαν δώρο υψηλής αξίας τόσο ως ένδειξη σεβασμού όσο και για συμφιλίωση σχέσεων αλλά φυσικά και ώς προίκα των νεαρών κοριτσιών. Μέσω του ποιοτικού χειροποίητου χαλιού έδειχναν την ευγνωμοσύνη και την καλή τους πρόθεση. Τέλος , συχνά ένα χαλί πολύ μεγάλης αξίας ήταν η επισφράγιση ενός επαγγελματικού συμβολαίου ή συμφωνίας.

χαλια
Έτσι , σιγά σιγά η αγάπη που απέκτησαν οι Ανατολίτες για το χαλί, επεκτάθηκε και στη δύση. Οι δυτικοί λαοί γνώριζαν ότι τα χαλιά είναι στοιχείο την Μουσουλμανικής θρησκευτικής λατρείας . Οι μουσουλμάνοι στολίζουν με ποιοτικά χαλιά τα σπίτια αλλά και τους λατρευτικούς τους χώρους (τζαμιά) . Μάλιστα στην Περσία αλλά και σε άλλες χώρες της Ανατολής , ενταφίαζαν του πρίγκιπες με χαλιά ανεκτίμητης αξίας.

Το χαλί αποτελεί κορωνίδα της λατρείας του Μουσουλμανισμού καθώς οι πιστοί προσεύχονται πάνω σ αυτά, τελούν λατρεύτηκες τελετές και φυσικά διακοσμούν τους εσωτερικούς τους χώρους.
Ταξιδεύοντας τα χαλιά στις δυτικές χώρες έφεραν την ανατολική φινέτσα και το ταμπεραμέντο αλλά ταυτόχρονα εισάχθηκαν στην δυτική κουλτούρα. Μερικά από τα σχέδια των χαλιών εκσυγχρονίστηκαν και παντρευτήκαν με πιο μοντέρνα για να ακολουθήσουν ευλαβικά την αισθητική του δυτικού πολιτισμού και να μη χάσουν την ταυτότητα τους.

Στην Ελλάδα τα χαλιά κατέφθασαν κυρίως μαζί με τον ερχομό των Μικρασιατών στα νησιά και αργότερα στην Αθήνα. Τα χαλιά που προϋπήρχαν ήταν λίγα και βασικά χωρίς να γνωρίζουν οι ιδιώτες τη μεγάλη σημασία τους αλλά και την ιστορία τους. Από τότε που κατέφθασαν όμως έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι στη διακόσμηση των χώρων πάντα με βάση την αισθητική , διότι μην ξεχνάμε ότι η επιλογή του χαλιού είναι καθαρά προσωπική υπόθεση.

Τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας χειροποίητου χαλιού, αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση σε όλους ήταν η εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια ζωής του. Στατιστικά ένα καλής ποιότητας χαλί έχει το ¼ διάρκειας ζωής ενός ανθρώπου (ακολουθώντας τους κανόνες χειρισμού) πράγμα που το κάνει μια σπουδαία – κυριολεκτικά – επένδυση .

χειροποιητα χαλια
Η οικονομική αξία των χαλιών τις πρώτες δεκαετίες ήταν εξαιρετικά υψηλή! Τόσο διότι υπήρχαν αποκλειστικά και μόνο χειροποίητα χαλιά και πολύ ακριβά μαλλιά όσο και γιατί δεν υπήρχε μεγάλη παραγωγικότητα. Σημαντικό ρόλο στη μείωση του κόστους της τιμής ενός χαλιού έχει παίξει φυσικά η αύξηση της παραγωγής αλλά και η μεγάλη ζήτηση του έχουν . Ακόμα και σήμερα η οικονομία της Περσίας αλλά και άλλων χωρών της Ανατολής , στηρίζονται στην εξαγωγή χαλιών σε όλο τον κόσμο .

Παρόλα αυτά τα χαλιά δεν είναι ακριβά σε σχέση πάντα με την αξία κατασκευής τους .

Τα χαλιά αρχικά συνηθιζόταν να κοσμούν τα δωμάτια εισόδου του σπιτιού αλλά πολύ γρήγορα κάλυψαν όλη την επιφάνεια του χώρου. Το καλό χειροποίητο χαλί ήταν ένδειξη και του καλού νοικοκυριού.
Σήμερα μπορούμε να καλύψουμε με χαλιά όλο το σπίτι ακόμα και το χώρο του μπάνιου που παλιότερα δεν συνηθιζόταν.Επίσης , πλέον χρησιμοποιούνται χαλιά και στο παιδικό – εφηβικό δωμάτιο για να κρατούν το χώρο των παιδιών ζεστό.

Ως αναφορά στα υλικά παρασκευής των χαλιών, το πιο κοινό υλικό ύφανσης είναι το μαλλί , αν και αρκετά συχνά χρησιμοποιείται και το βαμβάκι ως βάση. Ακόμα, τα σχέδια αρχικά δεν ήταν πάρα πολλά και αυτά που υπήρχαν ήταν βασισμένα στον Περσικό πολιτισμό. Σήμερα, τα σχέδια των χαλιών είναι αμέτρητα , άλλοτε συνδεδεμένα με πολιτισμούς και άλλοτε πιο μινιμαλιστικά , κάποια είναι πιο μοντέρνα και κάποια πιο με πιο γεωμετρικά σχέδια, ενώ τα χρώματα παλαιότερα κινούνταν στις αποχρώσεις του κόκκινου και του κεραμιδί (και πιο σπάνια του καφέ) ενώ πλέον – λόγω της μεγάλης ποικιλίας – μπορούμε να βρούμε χαλιά και μοκέτες σε όλα τα χρώματα, από τα πιο βασικά και ουδέτερα μέχρι τα πιο έντονα . Υπάρχουν μονόχρωμα αλλά και εμπριμέ χαλιά και μοκέτες για να καλύπτουν κάθε αισθητική.

χαλια
Φθάνοντας στο σήμερα , τόσο τα χαλιά όσο και οι μοκέτες έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι κάθε σπιτιού ή επαγγελματικού χώρου – ειδικά τους πιο χειμερινούς μήνες . Έχοντας λοιπόν αυτό ως γνώμονα, εκτός από τις εισαγωγές χαλιών από χώρες όπως το Ιράν, η Περσία, η Κίνα, και η Ινδία – η Ελλάδα απέκτησε τα δικά της ταπητουργία με σκοπό να καλύψουν της ανάγκες του κοινού. Μάλιστα τα ελληνικά χαλιά έχουν τοποθετηθεί μέσα στην κορυφαία πεντάδα των χωρών με την καλύτερη κατασκευή χαλιών σε όλο τον κόσμο.

Τα χαλιά και οι μοκέτες από το σχεδιασμό τους και μόνο είναι κατασκευασμένα για να υπηρετούν τον άνθρωπο και για να του προσφέρουν απλόχερα τη ζεστασιά, την υψηλή αισθητική, την ομορφιά, την κομψότητα, την πολυτέλεια και φυσικά την άνεση . Είναι φτιαγμένα από εμάς για εμάς δώρο για τον προσωπικό μας χώρο.

Εξάλλου, μη ξεχνάμε ότι πολλές φορές χτίζουμε τις αναμνήσεις μας επάνω σ’ ένα χαλί. Οι αναμνήσεις αυτές οφείλουν να είναι στηριζόμενες σε χαλιά με ποιότητα, λειτουργικότητα – χαλιά – που προσφέρουν άνεση και χαλάρωση. Η ταπητουργία όντας μια πολύ σημαντική τέχνη που έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως, είναι αυτή που μπορεί να μας τα προσφέρει όλα αυτά αν φυσικά επενδύσουμε και εμείς σ’ αυτήν και επιλέξουμε να στολίσουμε το χώρο μας με ένα χαλί ή μια μοκέτα.

Ευχαριστούμε τους ειδικούς στα χαλιά Colorecolori.gr για την βοήθεια τους για αυτό το άρθρο.