Επιχειρήσεις

Μηχανή κοπής αλλαντικών: Απλή ή αυτόματη;

Η μηχανή κοπής αλλαντικών ή αλλιώς ζαμπονομηχανή, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα είδη επαγγελματικού εξοπλισμού για σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, μίνι μάρκετ αλλά και delicatessen, όπου προσφέρονται φρέσκα τυριά, κρέατα και αλλαντικά για κοπή ανάλογα με τις ανάγκες των πελατών.

Ωστόσο, πρόκειται για μια συσκευή, στην οποία δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη μόνο η χρήση της. Η ασφάλεια παίζει κομβικό ρόλο στην τελική επιλογή κατηγορίας και μοντέλου. Οι δύο βασικότερες κατηγορίες είναι οι απλές και οι αυτόματες μηχανές κοπής αλλαντικών (ή αλλιώς ζαμπονομηχανές). Τι ισχύει για κάθε τύπο; Πότε θα πρέπει να επιλέξετε τον έναν και πότε τον άλλο; Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Απλή μηχανή κοπής αλλαντικών

Γυναίκα σε απλή μηχανή κοπής αλλαντικών

Η απλή μηχανή είναι χειροκίνητη, δηλαδή ένας άνθρωπος σπρώχνει τον δίσκο πάνω στην επιφάνεια κοπής, ώστε να κοπεί το κομμάτι που έχει τοποθετηθεί σε αυτή. Είναι μια σαφώς φθηνότερη επιλογή επαγγελματικού εξοπλισμού, κάτι που αποτελεί και το σημαντικότερο πλεονέκτημά της. Αν, λοιπόν, η χρήση που προορίζεται για τη ζαμπονομηχανή είναι λίγες ώρες τη μέρα, δεν αξίζει να αγοράσετε μια αυτόματη. Άλλωστε, δεν θα απασχολείτε έναν άνθρωπο αναγκαστικά για αυτή τη δουλειά.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα της χειροκίνητης μηχανής είναι ότι έχει μικρότερο όγκο, οπότε δεν καταλαμβάνει πολύ χώρο στον πάγκο και μετακινείται εύκολα από το ένα σημείο στο άλλο. Έτσι, είναι ιδανική για μικρά μαγαζιά όπως κρεοπωλεία, όπου το ζητούμενο είναι η εργονομία.

Παράλληλα, πολλές χειροκίνητες ζαμπονομηχανές διαθέτουν διαφόρων ειδών λεπίδες, ώστε να μπορούν να κόψουν διάφορα άλλα προϊόντα, όπως αυγά, τυριά, φρούτα και αλλαντικά. Έτσι, είναι ουσιαστικά ένα πολυεργαλείο.

Φυσικά, αν οι απαιτήσεις του καταστήματος είναι μεγάλες, η αυτόματη μηχανή κοπής δεν είναι καλή επιλογή, μιας και θα επιβαρύνεται σημαντικά καθημερινά, οπότε γρήγορα θα παρουσιάσει προβλήματα και η συντήρησή της θα είναι ασύμφορη.

Αυτόματη μηχανή κοπής αλλαντικών

Αυτόματη μηχανή κοπής αλλαντικών

Στις αυτόματες μηχανές, η κοπή γίνεται χωρίς την παρουσία χειριστή, κάτι που είναι ιδανικό στη συνεχή χρήση για μεγάλο όγκο προϊόντων, όπως στα σούπερ μάρκετ. Φυσικά, μπορεί να γίνει αλλαγή της λειτουργίας της μηχανής, ώστε να δουλεύει χειροκίνητα.

Το κυριότερο μειονέκτημα της αυτόματης μηχανής κοπής αλλαντικών είναι το αρκετά μεγαλύτερο κόστος αγοράς της. Όμως, έρχεται απόσβεση για αυτή τη δαπάνη, καθώς δεν απασχολείτε ένα άτομο αποκλειστικά για την εργασία και επιπλέον η αντοχή και η διάρκεια ζωής της συσκευής είναι σαφώς μεγαλύτερη από την απλή.

Σε κάθε περίπτωση, η αυτόματη μηχανή απαιτεί άριστη συντήρηση, γιατί τίθεται θέμα ασφαλείας. Επίσης, υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε μοντέλα, οπότε θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά τις ανάγκες του καταστήματος. Με βάση τις ώρες χρήσης της μηχανής, το είδος των προϊόντων που θα κόβει και το σημείο τοποθέτησής της, θα πρέπει να προσέξετε μια σειρά χαρακτηριστικών, όπως το μέγεθος του δίσκου, τη στιβαρότητα της λαβής και το πάχος της λεπίδας.

Διαβάστε και πως εξοπλισμός κρεοπωλείου θα σας βοηθήσει στην επιτυχία της επιχείρησής σας