Αγορές, Καθημερινότητα, Σπίτι, Υγεία

Ορθοπεδικά στρώματα: τα 5 σημαντικά πλεονεκτήματά τους

Όταν βρισκόμαστε στη διαδικασία να αγοράσουμε καινούριο στρώμα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με το βασικό δίλημμα. Να αγοράσουμε ανατομικό ή ορθοπεδικό στρώμα; Κάθε κατηγορία στρωμάτων έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της, οπότε καλό είναι να γνωρίζουμε τι έχουμε να περιμένουμε από κάθε τύπο στρώματος και ποιος είναι ο κατάλληλος για εμάς. Τα ορθοπεδικά στρώματα απευθύνονται σε ανθρώπους με διαφορετικές ανάγκες σε σχέση με αυτούς που επιλέγουν ανατομικά στρώματα. Είναι πολύ πιο σκληρά και κατασκευάζονται από συνδεδεμένα ελατήρια που ενισχύονται με αφρώδη υλικά, έτσι ώστε να είναι πιο εύκαμπτα και ελαστικά. Τι έχετε, λοιπόν, να περιμένετε από ένα ορθοπεδικό στρώμα;

1. Άριστη στήριξη της σπονδυλικής στήλης

Τα ορθοπεδικά στρώματα προτείνονται από τους γιατρούς ως μια πολύ καλή λύση σε όσους υποφέρουν από πόνους στην πλάτη. Άλλωστε, ο όρος «ορθοπεδικό στρώμα» εμφανίστηκε πρώτη φορά στην Αμερική στη δεκαετία του 1950 ακριβώς ως μια θεραπεία στο χρόνιο πόνο πλάτης που γινόταν έντονος το πρωί με το ξύπνημα. Επειδή είναι μέτριας ή μεγάλης σκληρότητας, τα στρώματα αυτά προσφέρουν την υποστήριξη των οστών και των μυών που είναι απαραίτητη σε περίπτωση οστεοπόρωσης, αρθρίτιδας και άλλων συναφών παθήσεων.

2. Βελτιωμένη στάση σώματος

Επειδή ένα ορθοπεδικό στρώμα δεν επιτρέπει στο σώμα να βυθιστεί, το αναγκάζει να διατηρήσει μια ευθεία στάση. Σε ανθρώπους με υψηλό σωματικό βάρος, αυτό είναι απαραίτητο, για να μην αποκτήσουν πόνους σε διάφορα σημεία, καθώς ένα μαλακό στρώμα θα επέτρεπε στο σώμα να καμπυλώνει επικίνδυνα στην πλάτη και τον αυχένα. Πάντως, η τεχνολογία των ορθοπεδικών στρωμάτων έχει προχωρήσει πολύ και πλέον ενισχύονται τα ελατήρια και με αφρώδη υλικά, ώστε το στρώμα να προσαρμόζεται στο σχήμα του σώματος και να μην παραμένει καθόλου άκαμπτο.

3. Καλύτερη ποιότητα ύπνου

Η νούμερο ένα αιτία για κακή ποιότητα ύπνου και συνεχές αίσθημα κούρασης είναι οι πόνοι στην πλάτη, τη μέση και τον αυχένα. Εφόσον οι πόνοι αυτοί μπορούν να αντιμετωπιστούν με το ορθοπεδικό στρώμα, ο ύπνος βελτιώνεται θεαματικά και μαζί του η πολύτιμη αίσθηση ξεκούρασης.

4. Συνύπαρξη ζευγαριών

Ένα μεγάλο πρόβλημα στα ζευγάρια είναι όταν ο ένας ή και οι δύο κοιμούνται ελαφριά με αποτέλεσμα να ξυπνούν με κάθε κίνηση του άλλου. Αυτό συμβαίνει κυρίως στα μαλακά στρώματα, οπότε ένα σκληρό στρώμα, εφόσον φυσικά είναι ορθοπεδικό, είναι πιθανότατα η λύση που περιορίζει την κίνηση μόνο στη μία πλευρά.

5. Ανθεκτικότητα

Τα ορθοπεδικά στρώματα φτιάχνονται με συνδεδεμένα ελατήρια, τα οποία αποτελούν τα ανθεκτικότερα και πιο συμπαγή υλικά στην κατασκευή στρωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι η διάρκεια ζωής τους είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τα ανατομικά στρώματα. Έτσι, ενώ ένα ανατομικό στρώμα προτείνεται να αντικαθίσταται κάθε 10 χρόνια περίπου, το ορθοπεδικό μπορεί να παραμείνει στην αρχική του κατάσταση χωρίς σπουδαίες φθορές ακόμα και για 20 χρόνια. Αυτό το καθιστά και πιο οικονομικό, παρόλο που σε ορισμένες περιπτώσεις η αρχική τιμή του είναι ελαφρά πιο αυξημένη σε σχέση με άλλους τύπους στρωμάτων.

Η εταιρεία Delta Strom κατασκευάζει χειροποίητα ορθοπεδικά στρώματα ύπνου υψηλής ποιότητας. Δείτε περισσότερα στο Deltastrom.com/collections/orthopedika-stromata