Η ανησυχία όλων μας με τον κορωνοϊό είναι τεράστια. Η διάρκεια ζωής του ιού στις διάφορες επιφάνειες είναι μεγάλη και αυτός είναι, άλλωστε, ένας από τους λόγους που μεταδίδεται εύκολα. Με αυτό ως δεδομένο η πραγματικότητα είναι πως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Θα πρέπει, δηλαδή, κάθε φορά που επιστρέφουμε απέξω να πλένουμε σίγουρα τα χέρια μας. Όσον αφορά στα έπιπλα που έχουμε στο σπίτι μας, αυτές είναι οι ακόλουθες προφυλάξεις που καλό είναι να παίρνουμε για να διασφαλίσουμε την υγεία τη δικιά μας αλλά και όσων ζουν στο σπίτι μας.
Επειδή πρακτικά είναι δύσκολο να καθαρίζετε συνέχεια τις παραπάνω επιφάνειες στα έπιπλα, καλό είναι να μην ακουμπάτε τίποτα, κάθε φορά που εισέρχεστε στο σπίτι απ’έξω. Έτσι, θα μπορείτε να επαναλαμβάνετε με μικρότερη συχνότητα το καθάρισμα σε έπιπλα με δυσπρόσιτες επιφάνειες. Όπως για παράδειγμα η βιβλιοθήκη ή η τραπεζαρία μασίφ.
Μαλακές, πορώδεις επιφάνειες
Προς το παρόν, δεν υπάρχει απόδειξη ότι ο ιός καταφέρνει να ζήσει στις μαλακές, πορώδεις επιφάνειες. Κάτι που τον κάνει να διαφέρει από τους μύκητες και τα βακτήρια. Έτσι, δεν κινδυνεύουμε άμεσα από τα χαλιά και τα μαξιλάρια του καναπέ. Στα οποία ενδέχεται να ακουμπήσουμε με τα παπούτσια ή με κάποιο μολυσμένο ρούχο. Αφού οι πόροι αυτών των επιφανειών παγιδεύουν τον ιό και δεν του επιτρέπουν να μεταφερθεί.
Υφάσματα
Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι καλό είναι να βγάζουμε κατευθείαν τα ρούχα μας, όταν μπαίνουμε στο σπίτι. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα να πλένουμε τα σεντόνια και τα υφάσματα σε θερμοκρασία άνω των 60 βαθμών, ώστε να σκοτώνεται ο ιός.
Πλαστικές επιφάνειες
Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται στα έπιπλα από πλαστικό. Όπως για παράδειγμα οι πλαστικές καρέκλες στα μπαλκόνια και τους κήπους, καθώς εκεί ο κορονοϊός ζει για πάνω από 72 ώρες. Οι επιφάνειες αυτές πρέπει να απολυμαίνονται με χλωρίνη.
Ξύλινες και γυάλινες επιφάνειες
Στο ξύλο και το γυαλί, ο κορονοϊός ζει περίπου 3-4 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βρίσκεται για επαρκέστατο, ως προς τη μετάδοσή του, χρόνο πάνω στο τραπεζάκι του σαλονιού, την τραπεζαρία, τη βιβλιοθήκη, το γραφείο, το μπουφέ ή τις καρέκλες. Οι επιφάνειες αυτές δεν καθαρίζονται με χλωρίνη γιατί ενδέχεται να καταστραφούν. Το σχολαστικό τρίψιμο με ειδικά καθαριστικά για ξύλο ή γυαλί ή με κάποιο φυσικό καθαριστικό με ξύδι είναι αρκετό.
Inox επιφάνειες
Στο ανοξείδωτο ατσάλι (inox) ζει ο ιός περίπου 48 μέρες, οπότε επίσης απαιτείται καλό καθάρισμα στις επιφάνειες από χάλυβα, όπως οι βρύσες και οι ηλεκτρικές συσκευές. Καλό είναι αυτό να γίνεται με καθαριστικό που περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλη.