Ενημέρωση

Πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού

Δεν είστε σίγουροι για το πώς να επιλέξετε την ιδανική εργασία για εσάς; Αναρωτιέστε πώς θα αποφασίσετε για τις κρίσιμες κινήσεις στη σταδιοδρομία σας και δεν μπορείτε να βγάλετε άκρη μόνοι σας; Σε αυτή την περίπτωση, ένας σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού μπορεί να σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος.

Αυτός θα συνεργαστεί μαζί σας, για να σας βοηθήσει με διάφορες άμεσες ανάγκες, όπως η σύνταξη του βιογραφικού ή μια επιστολή για την εύρεση εργασίας. Μπορεί, όμως, να σας παρέχει καθοδήγηση και σε μακροπρόθεσμα σχέδια για την καριέρα σας, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού της αλλαγής καριέρας ή της περαιτέρω εκπαίδευσης σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο.

Πώς, όμως, θα βρείτε τον επαγγελματικό σύμβουλο που θα συμβάλλει καθοριστικά στην επιτυχία της εργασιακής σας ζωής και γενικά την ευτυχία σας; Στο παρόν άρθρο συγκεντρώσαμε τα κυριότερα σημεία που καλό είναι να προσέξετε.

σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού

Τι ακριβώς κάνει ο σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού;

Ένας σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού βοηθάει τους ανθρώπους να σχεδιάσουν τη σταδιοδρομία τους και να επιτύχουν τους στόχους καριέρας που θα τους κάνουν ευτυχισμένους. Μπορεί να συμβουλεύσει έναν έφηβο να επιλέξει επάγγελμα τελειώνοντας το σχολείο ή έναν ενήλικα που θέλει να εξειδικευθεί σε έναν τομέα ή να αλλάξει εντελώς τομέα απασχόλησης.

Πιο συγκεκριμένα, ένας επαγγελματικός σύμβουλος κάνει τα εξής:

  • Βοηθά το άτομο να αξιολογήσει τις επιλογές του με βάση τα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητές του.
  • Χρησιμοποιεί ποικιλία εργαλείων, όπως ασκήσεις και τεστ προσωπικότητας, μαζί με συνέντευξη, για να προσδιορίσει τις δεξιότητες του ατόμου, εφόσον δεν τις γνωρίζει.
  • Μπορεί να παραπέμψει το άτομο σε ψυχολόγο, για να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση και να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο άγχος ή κατάθλιψη.

Απαραίτητες δεξιότητες συμβούλου επαγγελματικού προσανατολισμού

Για να επιλέξετε τον ιδανικό σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού για εσάς, καλό είναι να γνωρίζετε τι πρέπει να περιμένετε από έναν τέτοιο σύμβουλο. Μόνο έτσι, θα είστε σίγουροι ότι έχετε απέναντί σας έναν ικανό και υπεύθυνο άνθρωπο.

Οι κυριότερες δεξιότητες που πρέπει να έχει ο σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού είναι οι εξής:

  • Να μπορεί να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης για να διευκολύνει την ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών.
  • Να έχει ισχυρές δεξιότητες ενεργητικής ακρόασης για την εξαγωγή πληροφοριών από τους πελάτες.
  • Να έχει αναλυτική σκέψη για τη δημιουργία διασυνδέσεων μεταξύ του τύπου προσωπικότητας, των ικανοτήτων, των συμφερόντων, των αξιών και των κατάλληλων επιλογών σταδιοδρομίας του ατόμου.
  • Να ερευνά συνεχώς, για να βρίσκει πληροφορίες σχετικά με τη σταδιοδρομία και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που σχετίζονται με τις ανάγκες του πελάτη.

Για να βρείτε έναν τέτοιο επαγγελματία, καλό είναι να ζητήσετε συστάσεις. Το να σας συστήσει τον σύμβουλο ένα άτομο που έχει ήδη συνεργαστεί μαζί του είναι οπωσδήποτε μια αρχή, αλλά δεν αρκεί.

Ενημερωθείτε για τα διαπιστευτήριά του, την εμπειρία του, τις σπουδές του και τυχόν συνεργασίες με πανεπιστημιακά ιδρύματα, επιστήμονες και ακαδημαϊκούς. Είναι πολύ σημαντικό ο σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού να έχει τις γνώσεις, αλλά και τη δικτύωση που απαιτείται, ώστε να έχετε μια συνολική εποπτεία των επιλογών σας τόσο σε επίπεδο σπουδών όσο και καριέρας.