Υγεία

Πώς οι εμβοές επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική υγεία & πώς να τις αντιμετωπίσετε

Το εμβοές, ένας μόνιμος δηλαδή ήχος στα αυτιά ο οποίος δεν προέρχεται από την εξωτερική πραγματικότητα, είναι ένα συχνό πρόβλημα υγείας. Ωστόσο, οι χρόνιες εμβοές μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην ψυχική υγεία του ατόμου.

Ένα συνεχές βουητό ή σφύριγμα στα αυτιά είναι λογικό να μειώνει την ποιότητα ζωής του ατόμου, προκαλώντας του εκνευρισμό και ανησυχία. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να ζείτε έτσι, αφού υπάρχουν μέθοδοι αντιμετώπισης, με κυριότερη λύση τα ακουστικά βαρηκοΐας.

Ας δούμε παρακάτω πώς ακριβώς οι εμβοές μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική υγεία του ατόμου και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν, ώστε να επιστρέψει στις κανονικές του δραστηριότητες.

Αναγνωρίζοντας την κατάθλιψη

Άνδρας που είναι μόνος του

Σίγουρα, δεν είναι σύνηθες να καταλήγει κανείς με κατάθλιψη λόγω των εμβοών. Όταν, όμως, μιλάμε για ένα χρόνιο και έντονο σύμπτωμα, το οποίο προκαλεί στο άτομο θυμό, πόνο και κοινωνική απομόνωση, τότε είναι λογικό ορισμένοι ασθενείς να καταλήγουν με κατάθλιψη.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε αμέσως τα σημάδια που υποδεικνύουν κατάθλιψη και να αρχίσετε να λαμβάνετε μέτρα για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου.

Τα πρώτα σημάδια κατάθλιψης περιλαμβάνουν προβλήματα στον ύπνο, όπως αϋπνία ή υπερβολικές ώρες ύπνου, υψηλά επίπεδα στρες και εξάντληση, σωματική και ψυχική. Άλλα σημάδια είναι η απομόνωση από τους οικείους σας, η σταθερή αδιαφορία για πράγματα που κάποτε σας άρεσαν, και οι αυτοκτονικές σκέψεις.

Πώς να αντιμετωπίσετε τις εμβοές

Οι εμβοές αντιμετωπίζονται με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι μέσω του ελέγχου της αντίδρασής σας στο ερέθισμα του συνεχούς βουητού μέσα στα αυτιά σας. Πρόκειται για προσεγγίσεις, όπως η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, η οποία σας βοηθάει να ελέγξετε τον πόνο και τα αρνητικά συναισθήματα που τον συνοδεύουν. Στο ίδιο πλαίσιο, η τακτική άσκηση σας βοηθάει να απαλλαγείτε από το άγχος, να απελευθερώσετε ενδορφίνες και να διατηρήσετε το σώμα σας σε καλή κατάσταση, έτσι ώστε να γίνουν πιο ήπια τα συμπτώματα.

Πάντως, η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης των εμβοών είναι τα ακουστικά βαρηκοΐας. Με αυτά, δεν θα αλλάξετε τον τρόπο, με τον οποίο αντιδράτε στο πρόβλημα, αλλά θα μειώσετε το ίδιο το πρόβλημα. Τα ακουστικά βαρηκοΐας ρυθμίζουν την ποσότητα και την ποιότητα του ήχου που φτάνει στον ακουστικό σας πόρο, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν και το ίδιο το πρόβλημα που δημιουργεί τις εμβοές.

Οι εμβοές, δηλαδή, μπορεί να είναι δευτερογενές σύμπτωμα που προέρχεται από την απώλεια ακοής, οπότε η πρόσληψη του ήχου σε φυσιολογικό επίπεδο μέσω των ακουστικών θα τις μειώσει δραματικά.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μιλήσετε με ένα έμπιστο ΩΡΛ και ακοολόγο, οι οποίοι θα σας καθοδηγήσουν για τα επόμενα βήματά σας. Δεν υπάρχει λόγος να ζείτε με αυτό το μόνιμο πρόβλημα, αφού πλέον οι λύσεις της τεχνολογίας, για να το λύσετε, είναι σύγχρονες, διακριτικές και άκρως αποτελεσματικές.