Ενημέρωση

Σακάκια σεφ: Πώς θα τα κρατήσετε λευκά και καθαρά

Το σακάκι αποτελεί το βασικότερο μέρος της επαγγελματικής στολής μαγείρων αφού προστατεύει τον σεφ από πιθανά ατυχήματα. Επίσης του εξασφαλίζει άνεση και ασφάλεια στην κουζίνα. Τα σακάκια σεφ βγαίνουν σε διάφορα χρώματα. Οι περισσότεροι όμως επιλέγουν τα λευκά επειδή το άσπρο είναι το πρωτοτυπικό χρώμα αυτού του επαγγέλματος. Επιπλέον, το λευκό δίνει την εντύπωση της καθαριότητας και της λάμψης κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποδίδεται ως αίσθηση, όταν μιλάμε για προετοιμασία φαγητού.

Φυσικά, αυτό ισχύει αν όντως το σακάκι είναι λευκό και πεντακάθαρο, κάτι που δεν είναι πάντα αυτονόητο. Οι λεκέδες είναι συνεχές φαινόμενο και δεν είναι λίγες οι φορές που μοιάζει αδύνατον να αφαιρεθούν. Όταν η στολή είναι καθαρή ο σεφ να μπορεί να εμφανιστεί στους πελάτες. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να κρατήσετε το σακάκι σας λευκό και σαν καινούριο ακόμα και μετά από εκατοντάδες ώρες στην κουζίνα.

Αφαίρεση λεκέ

Η πρώτη συμβουλή είναι ότι ο λεκές θα πρέπει να γίνεται προσπάθεια να αφαιρεθεί αμέσως. Οι λεκέδες από λάδι, αν παραμείνουν πάνω στο ύφασμα για ώρες, ποτίζουν. Συνεπώς, το να τρίψετε το λεκέ με λίγο νερό και σαπούνι χεριών μπορεί μεν να μην τον αφαιρέσει τελείως όμως θα κάνει πάνω από τη μισή δουλειά. Αφού δεν θα στεγνώσει στο ύφασμα πριν μπει στο πλυντήριο και έτσι θα αφαιρεθεί. Για το πλύσιμο στο χέρι, πολύ δραστική και εντελώς φυσική είναι η μαγειρική σόδα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως ένα τοπικό αφαιρετικό λεκέδων για τη λεκιασμένη περιοχή και να βουτήξετε το σακάκι σε ζεστό νερό με μαγειρική σόδα. Η σόδα θα κάνει το σακάκι να λάμψει και να δείχνει πιο λευκό από ποτέ. Τα σακάκια σεφ, επειδή είναι φτιαγμένα είτε 100% από βαμβάκι είτε από βαμβάκι σε συνδυασμό με πολυεστέρα, είναι ασφαλές να πλένονται στο πλυντήριο σε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες. Μια καλή θερμοκρασία, για να μην τα φθείρετε αλλά και για να αφαιρεθούν αποτελεσματικά οι λεκέδες είναι οι 40 βαθμοί.

Medicahellas.gr - Σακάκια Σεφ - Ένδυση Μαγείρων

Απορρυπαντικά

Ένα μεγάλο λάθος που γίνεται συχνά με όλα τα λευκά ρούχα είναι η χρήση χλωρίνης. Η χλωρίνη μπορεί να αποχρωματίζει κάθε λεκέ, όμως φθείρει το ύφασμα και τελικά το κιτρινίζει. Η πιο ασφαλής εναλλακτική στη χλωρίνη είναι κάποιο απορρυπαντικό για βαριά χρήση, το οποίο έχει ως κύριο συστατικό του το οξυγόνο. Τρίψτε τοπικά το λεκέ με αυτό και ύστερα τοποθετήστε το σακάκι στο πλυντήριο.

Εφεδρικά σακάκια

Αν εμφανίζεστε στη σάλα του εστιατορίου, θα πρέπει να αναλογιστείτε την πιθανότητα να έχετε εφεδρικά σακάκια σεφ για παν ενδεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση, η εμφάνιση με λερωμένο σακάκι είναι κάτι που πρέπει να αποφύγετε οπωσδήποτε. Το να έχετε πολλά σακάκια σεφ σας εξασφαλίζει και ότι το καθένα από αυτά δεν θα υπόκειται σε μεγάλη φθορά. Έτσι, θα έχετε πάντα μια προσεγμένη εμφάνιση χωρίς άγχος και το κάθε σακάκι ξεχωριστά θα μπορεί να σας συντροφεύει καθαρό και λαμπερό για καιρό.