Αγορές, Ενημέρωση, Επιχειρήσεις

Φωτιστικά γραφείου: Ποιος είναι ο κατάλληλος φωτισμός για μεγάλους χώρους;

Ο φωτισμός είναι ίσως η σημαντικότερη πτυχή όσον αφορά το σχεδιασμό του γραφείου σας. Ένα γραφείο με χαμηλό φωτισμό είναι άβολο για την εργασία, ενώ ο υπερβολικός και ψυχρός φωτισμός δεν θα δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα για δημιουργικότητα και αποδοτικότητα. Ειδικά στους μεγάλους χώρους, όπου εργάζονται πολλοί άνθρωποι, είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν τα κατάλληλα φωτιστικά γραφείου, ώστε το αποτέλεσμα να είναι επαρκές αλλά και αισθητικά όμορφο. Πώς μπορείτε να το πετύχετε αυτό; Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.

Οι σωστοί λαμπτήρες

Όσο και αν ακούγεται περίεργο, οι λαμπτήρες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ατμόσφαιρα που θα δημιουργηθεί μέσα στο γραφείο, περισσότερο ακόμα και από το στυλ των φωτιστικών. Αυτό πρέπει πάντα να είναι το πρώτο πράγμα που λαμβάνετε υπόψη, όταν ενδιαφέρεστε για μοντέρνο φωτισμό γραφείου. Οι λαμπτήρες χαρακτηρίζονται από το εύρος έντασης και το χρώμα, το οποίο μετράται στην κλίμακα Kelvin. Για να βελτιώσετε την ισορροπία μέσα στο χώρο, βεβαιωθείτε ότι όλα τα φωτιστικά γραφείου έχουν την ίδια θερμοκρασία χρώματος. Διαφορετικές θερμοκρασίες χρώματος θα καταστρέψουν τη διάθεση μέσα στο γραφείο και θα δημιουργήσουν ένα βαρετό εργασιακό περιβάλλον. Οι καλύτεροι λαμπτήρες για φωτισμό γραφείου είναι οι λαμπτήρες φθορισμού με 6500 Kelvin, επειδή η έντασή τους δεν είναι υπερβολική και μοιάζει με το κανονικό φως της ημέρας.

φωτιστικο γραφειου χρυσο

Πλευρικός φωτισμός

Πολλοί εργαζόμενοι παρουσιάζουν επιπλοκές στα μάτια που οφείλονται στην πίεση λόγω του άμεσου φωτισμού. Ο άμεσος φωτισμός μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρούς πονοκεφάλους, κάτι που οδηγεί σε χαμηλή παραγωγικότητα. Για να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει πλευρικά φωτιστικά αντί για άμεσο και έντονο φωτισμό. Επιπλέον, η απόσταση και η κατανομή κάθε πηγής φωτός πρέπει να ληφθεί υπόψη. Μην τοποθετείτε όλα τα φωτιστικά σε μία θέση και με την ίδια κατεύθυνση, καθώς καλό είναι να τα κατανέμετε ομοιόμορφα γύρω από το γραφείο, έτσι ώστε το παραγόμενο φως να φτάνει σε κάθε γωνιά του.

Χρώματα

Εκτός από το φωτισμό με φωτιστικά γραφείου και οροφής, είναι επίσης απαραίτητη η επιλογή του κατάλληλου χρώματος για τους τοίχους και το δάπεδο του χώρου. Μην επιλέξετε πολύ φωτεινά ή πολύ σκούρα χρώματα. Θυμηθείτε ότι ένα γραφείο είναι ένα μέρος που θα φιλοξενήσει διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, οπότε τα ουδέτερα χρώματα είναι η κατάλληλη επιλογή. Παράλληλα, τα ουδέτερα χρώματα δεν αντανακλούν το φως και συνεπώς είναι συμβατά με όλα τα φωτιστικά γραφείου.

φωτιστικο γραφειου

Φυσικό φως

Το φυσικό φως όχι μόνο είναι δωρεάν αλλά είναι και η πιο ήπια μορφή φωτός με μηδενικές παρενέργειες. Το φως του ήλιου βοηθάει στην παραγωγή βιταμίνης D, η οποία βελτιώνει τη διάθεση και αυξάνει την παραγωγικότητα. Όταν επιθυμείτε να συνδυάσετε τον φυσικό φωτισμό με τον τεχνητό φωτισμό, τότε τα φωτιστικά πρέπει να παράγουν ζεστό φως, ώστε να μειωθούν οι αντιθέσεις. Αν ο φυσικός φωτισμός δεν αποτελεί επιλογή, τότε υπάρχουν λαμπτήρες για φωτιστικά γραφείου που μιμούνται το φως του ήλιου.

Μέγεθος λαμπτήρων

Το μέγεθος των λαμπτήρων εξαρτάται από το μέγεθος του γραφείου. Σε ευρύχωρα γραφεία, οι μεγαλύτεροι λαμπτήρες εξυπηρετούν καλύτερα. Το μέγεθος του γραφείου καθορίζει επίσης την ένταση των που χρησιμοποιείτε. Τα μικρά γραφεία δεν θα χρειάζονται λαμπτήρες με υψηλή ένταση φωτισμού, αλλά μεγαλύτερα γραφεία θα χρειαστούν.