Αγορές, Ομορφιά, Υγεία

4 σοβαρότατοι κίνδυνοι αν δεν φοράτε γυαλιά ηλίου

Στην Ελλάδα, τα γυαλιά ηλίου είναι αξεσουάρ ομορφιάς, ένα βασικό κομμάτι κάθε εμφάνισης που μας χαρίζει στυλ. Πρακτικά, είναι αδύνατο να βγούμε έξω τους καλοκαιρινούς μήνες χωρίς να φοράμε γυαλιά ηλίου. Ωστόσο, υπάρχει το ενδεχόμενο να κάνουμε κάποιες κινήσεις που μπορούν να μας προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Μία από αυτές είναι το να φοράμε φθηνά γυαλιά ηλίου που δεν έχουν αγοραστεί σε κατάστημα οπτικών αλλά σε περίπτερο ή από πλανόδιο πωλητή. Αυτή είναι μακράν η πιο επικίνδυνη συμπεριφορά, επειδή τα μάτια μας νομίζουν ότι βρίσκονται στο σκοτάδι λόγω των σκούρων φακών, η κόρη μεγαλώνει, όμως δεν υπάρχει καμία προστασία από τις UV ακτίνες, οπότε το κακό είναι ακόμα μεγαλύτερο. Άλλο πρόβλημα είναι να το μη φοράμε γυαλιά ηλίου, όταν έχει συννεφιά. Η υπεριώδης ακτινοβολία, όμως, περνάει κανονικότατα από τα σύννεφα, με αποτέλεσμα να προκαλεί σημαντικές βλάβες στην υγεία μας. Ας δούμε συγκεκριμένα τι θα πάθουμε, αν δεν φοράμε γυαλιά ηλίου, κάθε φορά που βγαίνουμε από το σπίτι.

 

Έγκαυμα στα μάτια

Νομίζατε ότι έγκαυμα μπορούμε να πάθουμε μόνο στο δέρμα; Τα κακά νέα είναι ότι μπορούμε να πάθουμε και στα μάτια, σε μια κατάσταση που ονομάζεται φωτοκερατίτιδα. Όταν η ηλιακή ακτινοβολία αντανακλάται πάνω σε μια ανοιχτόχρωμη επιφάνεια, όπως το χιόνι, το νερό ή την άμμο, τότε πηγαίνει κατευθείαν στα μάτια μας. Αν αυτά δεν προστατεύονται με φακούς που μπλοκάρουν τουλάχιστον το 85% των ακτίνων UVA και UVB, τότε η ζημιά στο μάτι θα είναι μεγάλη. Πόνος, ερυθρότητα, ξηρότητα και απώλεια όρασης είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα της ασθένειας, η οποία ενδέχεται να υποχωρήσει μόνη της αν είναι ήπια. Αν, όμως, τα συμπτώματα επιμένουν, τότε πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα έναν οφθαλμίατρο, για να μη δημιουργηθεί μη αναστρέψιμη βλάβη.

Καταρράκτης

Ο καταρράκτης είναι μια ασθένεια που παλαιότερα είχαμε στο μυαλό μας ότι συμβαίνει σε ηλικιωμένους άνω των 70 ετών. Ωστόσο, πλέον εμφανίζεται σε ολοένα και νεότερους ανθρώπους με τον κίνδυνο να αυξάνεται μετά την ηλικία των 40 ετών. Η έκθεση στον ήλιο χωρίς γυαλιά θεωρείται η νούμερο ένα αίτια εμφάνισης καταρράκτη, ο οποίος προκαλεί θολή όραση και βελτιώνεται μόνο με χειρουργική επέμβαση.

Όγκος στο μάτι

Η απροστάτευτη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει και την ανάπτυξη κάποιου όγκου στο μάτι. Οι περισσότεροι από αυτούς τους όγκους είναι καλοήθεις και υποχωρούν μόνοι τους, όμως υπάρχει πάντα η περίπτωση να χρειαστεί χειρουργική αφαίρεσή τους. Επιπλέον, αυξάνεται ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου στο μάτι, ενδοοφθαλμικού μελανώματος, όπως ονομάζεται. Ο καρκίνος αυτός αντιμετωπίζεται με χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, όμως σε αρκετά περιστατικά πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά ολόκληρο το μάτι και το οπτικό νεύρο, για να μην υπάρξουν μεταστάσεις.

Καρκίνος στο δέρμα

Το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι πολύ λεπτό και ευαίσθητο. Έτσι, η βλάβη που μπορεί να πάθει από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου είναι μεγάλη. Και όταν λέμε βλάβη, δεν εννοούμε μόνο τις ρυτίδες και το γνωστό «πόδι χήνας», αλλά και τον καρκίνο στο δέρμα. Όλα τα γυαλιά ηλίου καλύπτουν αυτή την περιοχή και η προστασία αυτή είναι σαφώς πιο αποτελεσματική από οποιοδήποτε αντιηλιακό.

 Αν γνωρίζετε όλους αυτούς τους κινδύνους, αλλά τα γυαλιά ηλίου σας φαίνονται βαρετά ή ακριβά, τότε σας προτείνουμε να κάνετε μια διαδικτυακή βόλτα στα Καταστήματα Οπτικών Eyebuy και σίγουρα θα αναθεωρήσετε!