Σπίτι

5 πράγματα που πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε πριν την ανακαίνιση

Η ανακαίνιση σπιτιού ή της επιχείρησής σας είναι μια πραγματική περιπέτεια. Πολλά πράγματα μπορούν να πάνε στραβά και αν αυτό γίνει κατά τη διάρκεια ή μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, τότε δύσκολα διορθώνονται. Για να μην επέλθει, λοιπόν, καταστροφή, καλό είναι να γνωρίζετε ορισμένα πράγματα και να είστε προετοιμασμένοι. Συγκεκριμένα, αν κάνετε κάποιες στοχευμένες κινήσεις πριν την ανακαίνιση, τότε είναι πολύ πιθανότερο όλα να πάνε σύμφωνα με το σχέδιο ή αν υπάρξουν παρεκκλίσεις να είναι μικρές και εσείς να μπορείτε να τις διαχειριστείτε. Ο σωστός σχεδιασμός είναι το κλειδί για την όλη υπόθεση.

1. Συγκεκριμενοποιήστε τι θέλετε

Το να σκέφτεστε ότι θέλετε μια ολοκαίνουρια κουζίνα είναι λογικό, όταν βρίσκεστε στη φάση του σχεδιασμού μιας ανακαίνισης, όμως δεν θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα. Πολύ πιο εποικοδομητικό είναι να γνωρίζετε τι ακριβώς θέλετε. Θα αλλάξετε μόνο τα έπιπλα ή και το δάπεδο; Θα βάψετε τους τοίχους ή θα βάλετε ταπετσαρία στο σαλόνι; Θα γκρεμίσετε κάποιον τοίχο ή θα κρατήσετε τη διαρρύθμιση ως έχει; Αν δεν συνεργάζεστε με κάποιον διακοσμητή, θα πρέπει να κάνετε αυτή τη διαδικασία μόνοι σας, όμως αυτό είναι κάτι κομβικό, για να οριοθετήσετε το πώς θα γίνει η ανακαίνιση και να μην είστε αναποφάσιστοι στην πορεία.

2. Υπολογίστε το budget σας

Ο λόγος που το «σπίτι των ονείρων» σπάνια γίνεται πραγματικότητα είναι επειδή οι περισσότεροι κοινοί θνητοί δεν έχουν το budget να κάνουν όλες τις παρεμβάσεις που θέλουν. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι δεν θα προκύψει ένα όμορφο αποτέλεσμα, αλλά ότι θα πρέπει να ξέρετε μέχρι πού μπορείτε να φτάσετε.

3. Ελέγξτε την κατασκευάστρια εταιρεία

Αν έχετε καταλήξει στην εταιρεία που θα αναλάβει την ανακαίνιση, τότε ψάξτε το λίγο καλύτερα. Εκτός από το να δείτε προηγούμενες δουλειές της, για να διαπιστώσετε αν ταιριάζει στο στυλ σας, καλό είναι να είστε σίγουροι και για τα διαδικαστικά. Άδεια, ασφάλιση και πιστοποίηση είναι τα τρία βασικά προαπαιτούμενα, για να ξεκινήσετε τη συνεργασία και να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Κατασκευαστικη εταιρεια

4. Υπογράψτε αυστηρό συμβόλαιο

Πριν ξεκινήσετε την ανακαίνιση, μάλλον θα τα έχετε όλα στο νου σας ιδανικά, όμως ποτέ αυτή η φάση της ωραιοποίησης δεν κρατάει για πάντα. Αναπόφευκτα, θα έρθουν και καθυστερήσεις ή θα προκύψει ανάγκη για πρόσθετες εργασίες. Ένα λεπτομερές συμβόλαιο, το οποίο θα περιλαμβάνει με ακρίβεια τους όρους για τη σταδιακή αποπληρωμή της αμοιβής, το χρονοδιάγραμμα, τις λεπτομέρειες κάθε εργασίας και τις επιπτώσεις πιθανών καθυστερήσεων, θα λύσει τέτοια προβλήματα.

Συμβολαιο ανακαινισης σπιτιου

5. Αποφασίστε τι θα κάνετε μόνοι σας με ρεαλισμό

Αν πιάνουν τα χέρια σας, θα μπορείτε να κάνετε κάποιες εργασίες μόνοι σας, για να εξοικονομήσετε χρήματα. Το θέμα είναι να είστε ρεαλιστές με αυτό και να μην υπερεκτιμήσετε τις δυνάμεις σας σε σημείο που θα τινάξει στον αέρα όλο το project της ανακαίνισης.

ανακαινιση σπιτιου