Υγεία

Αυτόματος απινιδωτής καρδιάς: Τι να προσέξετε στην αγορά του

Ένας αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής καρδιάς (AED) λειτουργεί βοηθώντας στην επαναφορά της καρδιάς στον φυσιολογικό ρυθμό της, όταν κάποιος παθαίνει αιφνίδια καρδιακή ανακοπή. Αυτό που κάνει είναι να σαρώνει έξυπνα τον καρδιακό ρυθμό και, εάν χρειάζεται, να προκαλεί ηλεκτρικό σοκ. Οι αυτόματοι απινιδωτές εγκαθίστανται σε διάφορους δημόσιους χώρους, όπως σχολεία, επιχειρήσεις, καταστήματα, αθλητικές εγκαταστάσεις και σούπερ μάρκετ, για να σώσουν ζωές.

Σχεδιασμένοι για να είναι φιλικοί προς το χρήστη και να μετακινούνται εύκολα, οι απινιδωτές AED μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε ανεξάρτητα από το αν έχει ιατρικές γνώσεις ή όχι. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό οι επιχειρήσεις και γενικά οι χώροι με πολύ κόσμο να αναλογιστούν ότι πρέπει να αγοράσουν έναν απινιδωτή.

Αν το σκέφτεστε κι εσείς, είναι λογικό να αναρωτιέστε τι πρέπει να προσέξετε σε αυτή τη διαδικασία. Οι ειδικοί στα καρδιολογικά μηχανήματα και τους απινιδωτές από το mantzaris.com μας εξηγούν ποια είναι τα βασικότερα χαρακτηριστικά που παίζουν τεράστιο ρόλο στην αγορά του κατάλληλου απινιδωτή.

Απινιδωτής

Ευχρηστία

Το ότι οι αυτόματοι απινιδωτές κατασκευάζονται για χρήση από οποιονδήποτε σημαίνει ότι εάν ένας περαστικός στο δρόμο δει κάποιον να παθαίνει καρδιακή ανακοπή, θα μπορούσε να βοηθήσει (αν και φυσικά είναι προτιμότερο να αναλάβει τη διαδικασία κάποιος που έχει παρακολουθήσει το ειδικό σεμινάριο). Οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης είναι πολύ αγχωτικές και γι’ αυτό είναι σημαντικό να βρεθεί ένας απινιδωτής καρδιάς που είναι σαφής και παρέχει εύκολες οδηγίες. Για να διασφαλιστεί ότι ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει τη συσκευή, για να παράσχει απινίδωση, είναι απαραίτητο να υπάρχουν απινιδωτές που χρησιμοποιούν κατανοητές φωνητικές και οπτικές οδηγίες. Ένας απινιδωτής που μπορεί να προσαρμοστεί στο θόρυβο του περιβάλλοντος σε πολύβουα μέρη είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα.

Αξεσουάρ

Κατά την αγορά ενός απινιδωτή, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι διαθέτει όλα τα κατάλληλα αξεσουάρ για την ασφαλή χρήση του. Έτσι, ένας εξωτερικός απινιδωτής θα πρέπει να διαθέτει ηλεκτρόδια, μπαταρία και θήκη μεταφοράς, ώστε να είστε πάντα έτοιμος για οποιαδήποτε κατάσταση ανάγκης.

Πιθανός αποδέκτης

Οι περισσότεροι απινιδωτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιονδήποτε, ωστόσο θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε εάν ο πιθανός αποδέκτης θα μπορούσε να είναι παιδί. Οι φιλικοί για παιδιά απινιδωτές έχουν διαφορετικά ηλεκτρόδια και διαφορετικά επίπεδα σοκ, ώστε να μην προκαλέσουν βλάβη, επομένως, εάν η χρήση προορίζεται σε σχολείο, η καλύτερη επιλογή σας θα ήταν να πάρετε έναν αντίστοιχο απινιδωτή. Σε ορισμένους απινιδωτές, τα ηλεκτρόδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά και ένας διακόπτης χρησιμοποιείται για εναλλαγή σε παιδιατρική λειτουργία.

Αυτόματος ή ημιαυτόματος;

Όλοι οι εξωτερικοί απινιδωτές λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, σαρώνοντας τον καρδιακό ρυθμό για να προσδιορίσουν εάν απαιτείται σοκ. Η μόνη διαφορά είναι ότι ένας αυτόματος απινιδωτής θα προκαλέσει σοκ από μόνος του, ενώ ένας ημιαυτόματος απινιδωτής θα απαιτήσει να πατήσετε ένα κουμπί, για να δώσετε το ηλεκτρικό σοκ στην καρδιά. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να θυμάστε ότι ένας απινιδωτής δεν θα χορηγήσει ποτέ σοκ εάν δεν απαιτείται. Έτσι, και οι δύο τύποι είναι εξίσου αποτελεσματικοί, αλλά ο πλήρως αυτόματος είναι απλούστερος στη χρήση.