Αγορές, Ενημέρωση, Σπίτι, Τεχνολογία

Εργαλεία κήπου: Πώς να επιλέξετε μηχανή γκαζόν

Ένα πλούσιο, καταπράσινο γκαζόν είναι αυτό που όλοι ονειρεύονται να έχουν στον κήπο τους. Για να γίνει αυτό, το γκαζόν θα πρέπει να έχει την κατάλληλη φροντίδα. Αυτή, πέρα από το πότισμα, περιλαμβάνει και ένα από τα βασικότερα εργαλεία κήπου: τη μηχανή γκαζόν

Το να έχετε μια υψηλής ποιότητας μηχανή γκαζόν που ταιριάζει στο γρασίδι και το μέγεθος του κήπου σας είναι ζωτικής σημασίας. Όμως, καθώς οι επιλογές σε αυτά τα εργαλεία κήπου είναι πολλές, η αγορά μπορεί να αποτελέσει ένα δύσκολο έργο.

Γι’ αυτό το λόγο, συγκεντρώσαμε παρακάτω έναν ολοκληρωμένο οδηγό αγοράς που θα σας βοηθήσει να επιλέξετε την κατάλληλη μηχανή για εσάς.

Τύποι μηχανής γκαζόν

  • Κυλινδρική: Έχει κυλινδρικές λεπίδες που περιστρέφονται στον κάθετο άξονα στο μπροστινό μέρος της μηχανής. Είναι ο καλύτερος τύπος για γκαζόν χωρίς αυξομειώσεις στο ύψος, το οποίο πρέπει να υποστεί βραχυπρόθεσμη φροντίδα.
  • Περιστροφική: Η περιστροφική μηχανή γκαζόν έχει μία μόνο λεπίδα που περιστρέφεται οριζόντια κάτω από το χλοοκοπτικό, όπως οι έλικες ενός αεροπλάνου. Πρόκειται για τον πιο ευπροσάρμοστο τύπο που είναι ιδανικός για μακρύ και πιο σκληρό γρασίδι.

Άνδρας με χροτοκοπτικό

Επιλογές ισχύος στις μηχανές γκαζόν

  • Ηλεκτρικές: Οι περισσότερες μηχανές γκαζόν τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια. Αυτή είναι η καλύτερη επιλογή για μικρούς και μεσαίους κήπους, καθώς είναι μικρότερες, φθηνότερες και εύκολες να αποθηκευτούν.
  • Μπαταρίας: Οι μηχανές αυτές είναι ασύρματες και τοποθετούνται στο καλώδιο μόνο όταν φορτίζονται. Έχουν όλα τα οφέλη μιας ηλεκτρικής μηχανής γκαζόν, αλλά έχουν επιπλέον την ευελιξία ότι δεν έχουν κανέναν περιορισμό στο εύρος κίνησης. Ωστόσο, είναι ακριβότερες από τις αντίστοιχες ηλεκτρικές, ενώ υπάρχει πάντα το πρόβλημα της μειωμένης διάρκειας ζωής της μπαταρίας.
  • Βενζινοκίνητες: Οι βενζινοκίνητες μηχανές γκαζόν είναι η καλύτερη επιλογή για μεγάλους κήπους όπου η ηλεκτροκίνητη μηχανή δεν μπορεί να καλύψει όλη την έκταση λόγω του περιορισμού του καλωδίου, ενώ και οι μηχανές μπαταρίας δε μπορούν να αντέξουν τόση χρήση. Είναι λίγο πιο ακριβές από τις άλλες, αλλά πολύ πιο ισχυρές και ταχύτερες στην κοπή. Είναι επίσης ευκολότερες στους ελιγμούς γύρω από μεγάλα αντικείμενα.


Μηχανές γκαζόν για διαφορετικά μεγέθη κήπου

Το ποια μηχανή γκαζόν θα διαλέξετε έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το μέγεθος του κήπου. Ένας μεγάλος κήπος απαιτεί μια ισχυρή μηχανή γκαζόν που θα μπορεί να αντέξει την καταπόνηση και την έντονη χρήση. Από την άλλη, σε έναν μικρό κήπο δεν συμφέρει οικονομικά μια βενζινοκίνητη μηχανή.

Γενικά, ισχύουν τα εξής:

  • Για μικρό κήπο με γκαζόν (έως 100 τ.μ.) ιδανική είναι η ηλεκτρική μηχανή ή μηχανή μπαταρίας.
  • Για μεσαίο κήπο με γκαζόν (100 – 250 τ.μ.) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιον τύπο θέλετε.
  • Για μεγάλο κήπο με γκαζόν (μεγαλύτερος από 250 τ.μ.) είναι προτιμότερες οι μηχανές βενζίνης.

Ευχαριστούμε τους ειδικούς της MrTool.gr για τις άνω χρήσιμες πληροφορίες.