Σπίτι

Εξοικονόμηση κατ’ οίκον 2021: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επιδότηση των κουφωμάτων

Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον 2021» ή αλλιώς «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» ξεκίνησε και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, καθώς το ύψος της επιδότησης μπορεί να φτάσει έως και 95%, τα εισοδηματικά κριτήρια έχουν γίνει πιο ελαστικά και οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις περισσότερες.

Με λίγα λόγια, οι δυνατότητες για ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου είναι ελκυστικότερες.

Η όλη διαδικασία, όμως, έχει ορισμένα σημεία που θέλουν προσοχή. Μία από τις κυριότερες παρεμβάσεις είναι η αλλαγή των κουφωμάτων με καινούρια ενεργειακά, τα οποία μειώνουν σε τεράστιο ποσοστό τις απαιτούμενες δαπάνες θέρμανσης και ψύξης.

Τι πρέπει να προσέξετε, όταν ετοιμάζετε τον φάκελο; Οι ειδικοί μας απαντούν.

ενεργειακά κουφώματα

Πόσα κουφώματα πρέπει να αλλάξω;

Μία από τις αυστηρότερες προϋποθέσεις που θέτει το νέο πρόγραμμα είναι ότι η ενεργειακή κλάση του κτιρίου πρέπει να ανέβει τουλάχιστον τρεις κλίμακες, να γίνει δηλαδή σοβαρή αναβάθμιση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι αδύνατο να πετύχετε μια τέτοια αναβάθμιση απλώς αλλάζοντας μερικά κουφώματα στο σπίτι σας.

Θα πρέπει να θεωρείτε δεδομένο ότι θα αλλάξετε όλα τα κουφώματα με νέα, θερμοδιακοπτόμενα και όχι μόνο αυτό. Επιπλέον, για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος, θα πρέπει να προσθέσετε στην αίτηση και κάποια άλλα παρέμβαση, όπως π.χ. ηλιακό θερμοσίφωνα, τέντες ή εξωτερική θερμομόνωση.

Πώς θα πάρω τη μεγαλύτερη δυνατή επιδότηση για τα κουφώματα;

Μία δυσάρεστη κατάσταση, με την οποία έχουν έρθει αντιμέτωποι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων σε προηγούμενα προγράμματα, είναι να παίρνουν τελικά λιγότερα χρήματα από το πρόγραμμα λόγω κακού προγραμματισμού.

Να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να ζητήσετε ποτέ περισσότερα χρήματα από αυτά που αναφέρατε στην αίτησή σας. Για αυτό το λόγο, σας προτείνουμε να δηλώνετε λίγο μεγαλύτερες διαστάσεις στα κουφώματα και τον μέγιστο συντελεστή θερμοπερατότητας. Έτσι, όταν τελικά γίνουν οι εξειδικευμένες μετρήσεις, οι οποίες μπορούν να γίνουν μόνο από επαγγελματίες κατασκευαστές κουφωμάτων, θα γνωρίζετε ότι μπορείτε να λάβετε όλο το ποσό που απαιτείται.

Αν τελικά οι μετρήσεις είναι μικρότερες από τις δηλωθείσες, το ποσό που θα εκταμιευθεί θα είναι μικρότερο, καθώς προβλέπεται αυτή η δυνατότητα.

ενεργειακή αναβάθμιση με το πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ' οίκον

Ποια κουφώματα συμφέρει να βάλω;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» πληρώνει χαμηλότερη τιμή για μερικά κουφώματα σε σχέση με το κόστος τους, ενώ για άλλα πληρώνει όλο το ποσό.

Έτσι, τα συρόμενα κουφώματα, οι μπαλκονόπορτες και τα ρολά ευνοούνται, ενώ αντίθετα τα ανοιγόμενα κουφώματα και τα κουφώματα σε χρώματα που δεν ανήκουν στο δωρεάν χρωματολόγιο κοστίζουν αρκετά παραπάνω σε σχέση με τη δαπάνη που καλύπτει η επιδότηση.

Καλό είναι να συζητήσετε με τον ενεργειακό επιθεωρητή που θα αναλάβει τη διεκπεραίωση της υπόθεσής σας ποιες είναι οι εναλλακτικές σας και τις σας συμφέρει, ώστε να βάλετε τα λιγότερα χρήματα από την τσέπη σας.

Διαβάστε περισσότερα για την Εξοικονόμηση κατ’ οίκον και τα κουφώματα.