Σπίτι

Καθαρισμός χαλιών: Τι πρέπει να κάνετε πριν τα στρώσετε το φθινόπωρο

Η εποχή που στρώνουμε τα χαλιά καταφθάνει σιγά σιγά και οι προνοητικοί έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται τι ακριβώς πρέπει να κάνουν. Τα χαλιά μας, που μας έλειπαν τόσο καιρό, τώρα είναι έτοιμα να ξαναζεστάνουν το σπίτι μας και να μας χαρίσουν στιγμές θαλπωρής. Τι γίνεται, όμως, με τον καθαρισμό τους; Ο καθαρισμός χαλιών είναι ένα θέμα που δεν πρέπει να μας απασχολεί μόνο την άνοιξη όταν τα μαζεύουμε. Βασικά, κυρίως το φθινόπωρο πρέπει να μας απασχολεί, ανάλογα βέβαια και με τον τρόπο αποθήκευσης που επιλέξαμε για τα χαλιά μας όλο το καλοκαίρι. Να, λοιπόν, τι πρέπει να κάνουμε, για να στρώσουμε τα χαλιά μας και να απολαύσουμε στο σπίτι ένα υγιεινό αποτέλεσμα.

aerisma-xaliwn-ston-ilio

Αν το χαλί ήταν στο πατάρι ή την αποθήκη

Σύνηθες σε πολλά νοικοκυριά είναι να φυλάγεται το χαλί σε μια πλαστική σακούλα, η οποία μπαίνει στο πατάρι, την αποθήκη ή κάποια ντουλάπα. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να προχωρήσετε σε αρκετές κινήσεις προκειμένου να μη στρώσετε ένα βρόμικο χαλί στο πάτωμα, γεμάτο μικρόβια που θα βλάψουν εσάς, τα παιδιά σας και τα κατοικίδιά σας. Ο καθαρισμός χαλιών περιλαμβάνει:

  • Άπλωμα στον ήλιο. Το πατάρι ή η αποθήκη δεν έχουν ποτέ την απαραίτητη ξηρή ατμόσφαιρα που θέλει ένα χαλί. Το πιο πιθανό είναι ότι αυτό θα έχει απορροφήσει πολλή υγρασία και υγρασία σημαίνει ακάρεα και άλλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί, των οποίων ο αριθμός μπορεί αν φτάσει τα μερικά εκατομμύρια ανά τετραγωνικό εκατοστό. Ο αερισμός στον καθαρό αέρα και τον ήλιο είναι ο νούμερο ένα σύμμαχός σας, για να διώξετε τα μικρόβια από το χαλί.
  • Στη συνέχεια ή αν το χαλί είναι ογκώδες και δεν μπορείτε να το απλώσετε, θαυματουργός είναι ο ατμοκαθαριστής. Ο ατμός σκοτώνει τα μικρόβια και ανοίγει τους πόρους του χαλιού. Μπορεί να μην αρκεί από μόνος τους, για να απομακρυνθούν οι λεκέδες, κάνει όμως τη διαδικασία πιο εύκολη.
  • Αν υπάρχουν λεκέδες, τους οποίους δεν απομάκρυνε ο καθαρισμός χαλιών που κάνατε πριν τα αποθηκεύσετε, ή αν δημιουργήθηκαν λεκέδες λόγω ακατάλληλης σακούλας ή αποθήκευσης σε μέρος με μεγάλη υγρασία, τότε μπορείτε να απλώσετε μια στρώση μαγειρικής σόδας πάνω στο χαλί και να την αφήσετε να δράσει για μερικές ώρες. Ύστερα, τη ρουφάτε με την ηλεκτρική σκούπα και τρίβετε το σημείο με λευκό ξύδι διαλυμένο σε χλιαρό νερό.

tapitokatharistiria

Αν το χαλί ήταν στο ταπητοκαθαριστήριο

Αν το χαλί σας ήταν στο ταπητοκαθαριστήριο, όπου φυλάχθηκε σε ασφαλείς συνθήκες χωρίς υγρασία και αποθηκεύτηκε σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, τότε δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα. Απλά καλείτε το ταπητοκαθαριστήριο και εφόσον αυτό παρέχει υπηρεσία παράδοσης του χαλιού στο χώρο σας, περιμένετε στο σπίτι σας, όπου θα στρώσετε το χαλί, το οποίο θα είναι καθαρό, φρέσκο και χωρίς αόρατα μικρόβια.

 

Ευχαριστούμε για τις συμβουλές τα biotapitokatharistiria.gr