Αγορές, Σπίτι

Ξύλινα παράθυρα: Πώς να διαλέξετε τον κατάλληλο τύπο για εσάς

Αν σχεδιάζετε μια ανακαίνιση στο σπίτι σας ή χτίζετε ένα καινούριο κτίριο, είτε αυτό προορίζεται για οικιακή είτε επαγγελματική χρήση, ένα ζήτημα με το οποίο πρέπει να ασχοληθείτε είναι τα κουφώματα και τα παράθυρα. Σε αυτή την απόφαση, υπάρχουν πολλές επιλογές που πρέπει να κάνετε, όμως το πρώτο βασικό ερώτημα είναι το υλικό, από το οποίο θα είναι φτιαγμένα τα κουφώματα. Τα ξύλινα παράθυρα έχουν εξαιρετικά πολλά πλεονεκτήματα και αυτός είναι ο λόγος που υπερτερούν σε σχέση με τις άλλες επιλογές, όπως το αλουμίνιο.

Εκτός από το σεβασμό που δείχνουν στο περιβάλλον και το γεγονός ότι δεν επιβαρύνουν αυτό και εσάς με επικίνδυνες τοξικές ουσίες, με τις οποίες γίνεται η επεξεργασία των συνθετικών κουφωμάτων αλουμινίου και PVC, προσφέρουν μια σειρά πλεονεκτημάτων, όπως η υψηλή ανθεκτικότητά τους, καθώς και οι εξαιρετικές θερμομονωτικές και ηχομονωτικές τους ιδιότητες. Παράλληλα, είναι μύθος ότι τα ξύλινα κουφώματα δεν προσφέρουν πολλές δυνατότητες εξατομίκευσης. Το αντίθετο συμβαίνει. Υπάρχουν πολλοί τύποι ξύλινων παραθύρων που ικανοποιούν όλες τις λειτουργικές και αισθητικές ανάγκες, ενώ δίνεται και η δυνατότητα για ειδικές κατασκευές, που κατασκευάζονται εξατομικευμένα για συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Ανοιγόμενα παράθυρα

Η πιο δημοφιλής επιλογή στα ξύλινα παράθυρα είναι αυτά που ανοίγουν, ενώ τα περισσότερα προσφέρουν και δυνατότητα ανάκλισης, κάτι που είναι πολύ χρήσιμο και ασφαλές για οικογένειες με παιδιά και κατοικίδια ζώα. Πέρα από την αδιαμφισβήτητη αισθητική αξία αυτού του τύπου παραθύρων, ο οποίος είναι διαχρονικός και κλασικός, τα ανοιγοανακλινόμενα παράθυρα προσφέρουν ολόκληρο το άνοιγμα του παραθύρου, οπότε το φως και ο αέρας μπαίνουν άπλετα. Το μόνο που πρέπει να προσέξει κανείς είναι αν υπάρχει ο επαρκής χώρος στο δωμάτιο, για να ανοίγει η πόρτα χωρίς εμπόδια.

Ανοιγόμενα ξύλινα παράθυρα

Συρόμενα παράθυρα

Μπορεί στο μυαλό μας, όταν σκεφτόμαστε τις συρόμενες μπαλκονόπορτες, να μας έρχονται κατευθείαν τα κουφώματα αλουμινίου, όμως η ίδια επιλογή υπάρχει και στα ξύλινα παράθυρα. Βασικό τους πλεονέκτημα είναι η εξαιρετική θερμομόνωσή τους, καθώς και το γεγονός ότι δεν πιάνουν καθόλου χώρο, αφού είναι χωνευτά μέσα στον τοίχο. Από την άλλη, η κατασκευή τους είναι δυσκολότερη και η ανθεκτικότητά τους στο χρόνο υστερεί λίγο σε σχέση με τα ανοιγόμενα παράθυρα.

Συρόμενα ξύλινα παράθυρα

Πτυσσόμενα παράθυρα

Οι πτυσσόμενες μπαλκονόπορτες χρησιμοποιούνται κυρίως σε καταστήματα μαζικής εστίασης, στα οποία ο στόχος είναι η ενοποίηση του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο. Φυσικά, μπορούν να κατασκευαστούν και για σπίτια, για να ενώνουν χάρη στο μεγάλο τους άνοιγμα το εσωτερικό του σπιτιού με τον κήπο ή τη βεράντα. Επίσης, προτιμώνται επειδή δεν έχουν κατωκάσι, οπότε κάνουν δυνατή την πρόσβαση σε αμαξίδια και καρότσια.

Πτυσσόμενη ξύλινη μπαλκονόπορτα

Ανασυρόμενα και περιστρεφόμενα παράθυρα

Οι δύο αυτοί τύποι παραθύρων χρησιμοποιούνται σε χώρους μαζικής εστίασης ή σε γραφεία, όπου δίνεται μεγάλη έμφαση στον εξαερισμό. Τοποθετούνται συνήθως σε κάποιο ψηλό σημείο και ευνοούν την κυκλοφορία του αέρα, καθώς μπορούν να μένουν με ασφάλεια ανοιχτά για πολλές ώρες. Επειδή επιτρέπουν τα μεγάλα ανοίγματα, έχουν επίσης το καλό ότι επιτρέπουν στο φυσικό φως του ήλιου να μπει άπλετο μέσα στο χώρο.

Περιστρεφόμενο παράθυρο Danelis