Τουρισμός

Μαθήματα ιστιοπλοΐας: 5 πράγματα που δεν θα σου πει κανείς πριν ξεκινήσεις

Τα μαθήματα ιστιοπλοΐας γίνονται συνεχώς ολοένα και πιο δημοφιλή. Αρκεί μια βόλτα στον Πειραιά, για να δεις πόσοι ιστιοπλοϊκοί σύλλογοι εκτός από τους γνωστούς υπάρχουν. Ένα μεσημέρι στο Μικρολίμανο, εγώ μέτρησα πάνω από δέκα.

Λογικό. Με τόσα νησιά και τόση θάλασσα παντού, όλοι σκεφτόμαστε πόσο όμορφο θα είναι να εξερευνάς μόνος σου αυτό το υπέροχο τοπίο. Ειδικά αν είναι Σεπτέμβριος και έχεις ακόμα νωπές τις μνήμες από την ταλαιπωρία των αθάνατων ελληνικών ferries που πλέον έχουν γίνει παροιμιώδη για τις καθυστερήσεις και τις πανάκριβες τιμές τους.

Έχεις, λοιπόν, στο μυαλό σου ότι θα ξεκινήσεις μαθήματα που κρατάνε δύο μήνες και έπειτα θα κάνεις όνειρα για το επόμενο καλοκαίρι. Πρόκειται για μία υπέροχη σκέψη, η οποία εξαρτάται απόλυτα από σένα να γίνει πραγματικότητα. Καλό είναι, όμως, να γνωρίζεις με λίγη παραπάνω λεπτομέρεια τι σημαίνουν τα μαθήματα ιστιοπλοΐας, ώστε να μη βρεθείς ξαφνικά σε μια κατάσταση που δεν είχες φανταστεί και δεν σου είχε εξηγήσει κανείς.

Η δική μου προσωπική εμπειρία μου έμαθε τα εξής:

  • Τα μαθήματα είναι πολύ πιο δύσκολα από όσο νομίζεις. Εντάξει, πάντα συμβαίνει αυτό, όταν δεν έχεις ιδέα για κάτι. Νομίζεις ότι η δυσκολία φτάνει μέχρι ένα σημείο, γιατί δεν γνωρίζεις την έκταση του πεδίου. Η ιστιοπλοΐα είναι ένα πολύ δύσκολο άθλημα. Θέλει γνώσεις φυσικής για το πώς θα πιάσεις τον αέρα στα πανιά, μηχανικής για το πώς δουλεύει η μηχανή και τι θα κάνεις σε περίπτωση βλάβης, μετεωρολογίας και πολλών ακόμα θεμάτων που μοιάζουν εξαιρετικά απλά, αλλά δεν είναι. Τρανό παράδειγμα η αγκυροβολία. Σκέφτεσαι από μέσα σου “Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να ρίξω μια άγκυρα;” Σύντομα, θα μάθεις πόσο…
  • Οι δύο μήνες των σεμιναρίων θα έπρεπε να είναι έξι. Νομίζω ότι είναι κάποια συνεννόηση όλων των σχολών ιστιοπλοΐας να προσφέρουν δίμηνα σεμινάρια, για να πάρεις το δίπλωμα. Όλες έχουν το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα. Ένα τρίωρο θεωρητικό μάθημα μία φορά την εβδομάδα για 8 εβδομάδες και ένα οκτάωρο πρακτικό κάθε Σάββατο ή Κυριακή επίσης για 8 εβδομάδες. Οπότε, ο επίδοξος ιστιοπλόος σκέφτεται ότι δεν είναι τίποτα τόσο τρομερό να ζοριστεί για δύο μήνες. Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι εντελώς διαφορετική. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να αφομοιώσει κανείς σε δύο μήνες τόσες πληροφορίες μαζεμένες. Τα θεωρητικά μαθήματα κρατούν μέχρι αργά το βράδυ με τον καθηγητή να μιλάει ατελείωτα και κανείς να μη μπορεί να τον προσέξει από ένα σημείο και μετά.
  • Κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστείς επιπλέον μαθήματα. Όλες οι σχολές ιστιοπλοΐας ενθαρρύνουν τους μαθητές τους να συνεχίσουν στο σεμινάριο για προχωρημένους που προσφέρουν. Λογικό, αφού σε δύο μήνες δεν έχεις αφομοιώσει ούτε τα μισά από όσα σου χρειάζονται. Είναι απαραίτητο να κάνεις άλλους δύο μήνες μαθημάτων, για να είσαι σε θέση να νοικιάσεις το δικό σου σκάφος μαζί με φίλους σου και να πας στα νησιά.
  • Οι διακοπές με σκάφος δεν είναι ακριβώς διακοπές. Βασικά, παίζει να είναι πιο κουραστικές από δεκάωρο στη δουλειά. Ο skipper κάνει τη βαριά δουλειά με τα πανιά και το οδήγημα και όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να ακολουθήσουν τις εντολές του από νωρίς το πρωί. Και όλα αυτά σε ένα μικρό σκάφος που κουνάει συνεχώς και έχει σοβαρή έλλειψη νερού.
  • Θα κάνεις πολλά καλοκαίρια να πας Κυκλάδες. Νομίζω όλοι αυτό έχουν στο μυαλό τους όταν ξεκινούν μαθήματα ιστιοπλοΐας. Ότι θα ξυπνάνε στη Μύκονο, θα κάνουν μπάνιο στη Νάξο και θα πίνουν ποτό το βράδυ στην Πάρο. Πέρα από το ότι αυτό το πρόγραμμα δεν βγαίνει, γιατί το ιστιοπλοϊκό πηγαίνει αργά, μόνο πολύ έμπειροι ιστιοπλόοι πηγαίνουν στις Κυκλάδες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο με τα μελτέμια. Οι υπόλοιποι, μέχρι να αποκτήσουν την απαραίτητη πείρα, τη βγάζουν στο Σαρωνικό και το Ιόνιο.

Σίγουρα, όπως τα περιέγραψα, θα σου έχω καταστρέψει όλη την εικόνα που είχες για τις διακοπές με σκάφος και θα σου έχω διώξει όλο τον ενθουσιασμό για τα μαθήματα που ετοιμαζόσουν να ξεκινήσεις. Η αλήθεια, όμως, είναι κάπου στη μέση. Η ιστιοπλοΐα είναι ταλαιπωρία και θέλει πολύ διάβασμα. Είναι, όμως, και ένα μαγικό ταξίδι στις ελληνικές θάλασσες. Είναι η στιγμή που νιώθεις ότι δαμάζεις τα κύματα, που κάθε νησί αποκτά μια άλλη υπόσταση ως προορισμός. Είναι το συναίσθημα της απόλυτης ελευθερίας, της επαφής με τη θάλασσα, όπως δεν την έχεις ξανανιώσει. Και αν βρεις καλή παρέα, μπορεί να είναι οι πιο κουραστικές διακοπές στη ζωή σου, θα είναι όμως και οι πιο αξέχαστες…