Αγορές, Παιδί

Σετ φαγητού μπαμπού: τι να προσέξετε όταν αγοράζετε τέτοια σκεύη

Τα σετ φαγητού μπαμπού είναι η νέα μόδα για τα γεύματα των παιδιών. Τα σκεύη αυτά θεωρούνται δικαίως τα πιο ασφαλή για το φαγητό των παιδιών, μιας και είναι κατασκευασμένα με οικολογικό τρόπο και δεν περιέχουν επικίνδυνα χημικά και τοξίνες. Ωστόσο, το να αγοράσετε πιάτα και ποτήρια από μπαμπού δεν σας εξασφαλίζει ότι κάνετε το καλύτερο για το παιδί σας, εφόσον δεν έχετε κάνει τη σωστή επιλογή. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να προσέξετε οπωσδήποτε, για να ξέρετε ότι το σετ που αγοράσατε είναι πράγματι ασφαλές και εύχρηστο για το παιδάκι σας αλλά και για εσάς.

100% μπαμπού

Βεβαιωθείτε ότι το σετ φαγητού είναι κατασκευασμένο από 100% μπαμπού. Πολλά σκεύη αναγράφουν ότι είναι από μπαμπού, αν όμως διαβάσετε προσεκτικά τα χαρακτηριστικά τους, τότε θα  διαπιστώσετε ότι περιέχουν και πλαστικό, για να είναι πιο φθηνά. Τα σκεύη από μπαμπού είναι λίγο πιο ακριβά από τα πλαστικά, όμως είναι και πιο ασφαλή. Το πλαστικό ως υλικό απορροφάει όλες τις τοξίνες και υπόκειται σε επεξεργασία με βαριά χημικά, οπότε δεν πρέπει να βρίσκεται ούτε και σε μικρό ποσοστό στα παιδικά σκεύη.

Βιολογικές καλλιέργειες

Προτού αγοράσετε ένα σετ από μπαμπού, καλό είναι να κάνετε μια έρευνα για τη μάρκα που το κατασκευάζει. Τα περισσότερα σετ φαγητού από μπαμπού προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες, όπου το μπαμπού μεγαλώνει χωρίς φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα. Στη συνέχεια, η επεξεργασία του γίνεται με φυσικά ορυκτά χρώματα και όχι με χρωστικές ουσίες που επιβαρύνουν το περιβάλλον αλλά και τον ανθρώπινο οργανισμό. Πρέπει, όμως, να σιγουρευτείτε ότι όντως το μπαμπού έχει αναπτυχθεί υπό τέτοιες συνθήκες και όχι με το συμβατικό επικίνδυνο τρόπο.

Επαναχρησιμοποιούμενο

Το μπαμπού ως υλικό για τα παιδικά σκεύη φαγητού δεν είναι υποκατάστατο του χαρτιού αλλά του πλαστικού. Πολλοί γονείς χρησιμοποιούν χάρτινα σκεύη για το φαγητό του παιδιού τους, ώστε να είναι απόλυτα σίγουροι ότι είναι ασφαλή. Όμως, μια τέτοια επιλογή είναι πολύ ακριβή, αφού τα πιάτα και τα ποτήρια πετιούνται ακόμα και μετά από ελάχιστη χρήση. Τα σκεύη από μπαμπού είναι επαναχρησιμοποιούμενα, εφόσον είναι κατασκευασμένα από 100% μπαμπού. Αν περιέχουν και άλλα υλικά, όπως χαρτί, τότε δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά. Πάντως, αν αγοράσετε τα κατάλληλα σκεύη από μπαμπού, θα διαπιστώσετε ότι αυτά είναι πολύ πιο ανθεκτικά από το πλαστικό, μιας και δεν απορροφούν οσμές και λεκέδες ούτε αλλοιώνονται όσες φορές και αν πλυθούν.

Χρήση για παιδιά

Το ότι τα σετ φαγητού μπαμπού είναι κατάλληλα για παιδιά πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ακριβώς επειδή είναι ανθεκτικά, οικολογικά και δεν σπάνε. Ωστόσο, σας προτείνουμε να ελέγξετε ότι αυτό το χαρακτηριστικό αναγράφεται στην ετικέτα, για να είστε απόλυτα σίγουροι.