Αγορές, Ομορφιά, Υγεία

Τι σκουλαρίκια πρέπει να φοράω αν έχω ευαίσθητο δέρμα;

Για τους ανθρώπους που έχουν ευαίσθητο δέρμα, τα σκουλαρίκια μπορούν να γίνουν εφιάλτης. Και ένα κολιέ ή δαχτυλίδι ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμούς, όμως εκ των πραγμάτων, το σκουλαρίκι που ακουμπάει πάνω σε μια κλειστή πληγή, όπως η τρύπα στο λοβό, είναι πολύ πιο επικίνδυνο. Φαγούρα, κοκκινίλα και εξανθήματα είναι μερικά μόνο από τα κλασικά συμπτώματα, ενώ αν η τρύπα είναι πρόσφατη μπορεί να προκληθεί και μόλυνση. Τι προκαλεί, όμως, την αλλεργία, τι πρέπει να αποφεύγετε και τι σκουλαρίκια μπορείτε να φοράτε σε αυτές τις περιπτώσεις;

Από τι προκαλείται η αλλεργία;

Η αλλεργία προκαλείται από το νικέλιο, το οποίο είναι ένα ανθεκτικό και σκληρό μέταλλο που χρησιμοποιείται στην κατασκευή κοσμημάτων, όμως είναι από τα γνωστότερα αλλεργιογόνα. Πολλά ψεύτικα κοσμήματα είναι φτιαγμένα από νικέλιο, επειδή είναι φθηνό υλικό, ενώ μερικά άλλα έχουν νικέλιο, το οποίο έχει επικαλυφθεί με ασήμι ή χρυσό. Τότε, όμως, ενδέχεται να εκτεθεί, αν φύγει η πάνω στρώση, όπως συμβαίνει σε πολλά σκουλαρίκια μετά την εκτεταμένη χρήση.

Γυναίκα με δύο σκουλαρίκια στο αυτί

Γυναικεία σκουλαρίκια / Cat Han, Unsplash.com

Σκουλαρίκια από πολύτιμα μέταλλα

Σε όσες γυναίκες είναι αλλεργικές στο νικέλιο, προτείνεται να φορούν σκουλαρίκια από ασήμι και χρυσό. Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση να εξακολουθήσουν να έχουν αλλεργία, αν ο χρυσός ή το ασήμι περιέχουν έστω και λίγο νικέλιο, κάτι που συμβαίνει συχνά, για να γίνουν πιο σκληρά μέταλλα, κατάλληλα για επεξεργασία. Το ίδιο ισχύει και για την ανάμειξη του χρυσού με χαλκό ή στην περίπτωση στης επιροδίωσης. Φυσικά, τέτοια περιστατικά είναι αρκετά σπάνια, ιδιαίτερα με το χρυσό. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι το σκουλαρίκι να μην είναι επαργυρωμένο ή επιχρυσωμένο, αλλά να είναι κατασκευασμένο από μασίφ χρυσό ή ασήμι. Η πιο σίγουρη, πάντως, λύση είναι η πλατίνα που είναι ένα στιβαρό μέταλλο, στο οποίο δεν γίνεται ανάμειξη με κανένα άλλο. Είναι, όμως, το πιο ακριβό από όλα τα μέταλλα και γι’ αυτό σπανίως προτιμάται.

Νεαρή γυναίκα με σκουλαρίκι που περιέχει μαργαριτάρι

Σκουλαρίκι με μαργαριτάρι / Joeyy Lee, Unsplash.com

Υποαλλεργικά υλικά

Για τους ανθρώπους με πολύ ευαίσθητο δέρμα καθώς και για τα παιδιά, κατασκευάζονται πλέον κοσμήματα από αντιαλλεργικά υλικά, όπως το τιτάνιο και το ιατρικό πλαστικό (medical grade plastic). Το τιτάνιο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό αλλά και ελαφρύ μέταλλο, οπότε χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο στην κατασκευή κοσμημάτων σε μεγάλη ποικιλία στα σχέδια. Ειδικά στα σκουλαρίκια πρόκειται για μια επιλογή που φθείρεται ελάχιστα. Το ιατρικό πλαστικό χρησιμοποιείται κυρίως στα παιδικά κοσμήματα, όπου το ζητούμενο είναι να μπορούν τα παιδιά να τα φοράνε ακόμα και υπό αντίξοες συνθήκες, όπως όταν παίζουν ή κολυμπάνε. Πάντως, και τα δύο υλικά χρησιμοποιούνται για ιατρικές συσκευές και εξαρτήματα, τα οποία τοποθετούνται μέσα στο ανθρώπινο σώμα, οπότε είναι εντελώς ακίνδυνα και φιλικά προς τον οργανισμό.

Γυναίκα φοράει σκουλαρίκι

Κρεμαστό σκουλαρίκι / Ellieelien, Unsplash.com